Bolat’ın konuşmasında enflasyon vurgusu da dikkat çekti. “Hizmet sektöründeki fiyat yapılarının esnemesiyle birlikte enflasyonun düşüş hızı artabilir. Enflasyon hedeflerimize ulaşma konusunda umutluyuz” dedi.
Küresel çapta ticaret savaşlarının yeniden kızıştığına işaret eden Bolat, 2 Nisan tarihinde ABD Başkanı Trump yönetiminin açıkladığı yeni tarife oranlarına dikkat çekti. Alınan karara göre Türkiye dahil birçok ülkeye yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacak. Bakan Bolat, bu konuyu mayıs ortasında gerçekleştirecekleri ABD ziyareti sırasında masaya yatıracaklarını ve müzakerelerin sürdüğünü aktardı.
Bolat, Türkiye’nin küresel ticaretteki rekabet gücünü koruyabilmesi için ihracat odaklı kurumlarla (TİM, DEİK gibi) daha sıkı iş birliği yapılacağını belirterek, “Önümüzdeki yıl oldukça çetin geçebilir. Ancak biz bu süreci avantaja çevirmek için yoğun çaba göstereceğiz” diye konuştu.
Bakan Bolat, mart ayı dış satımında 23,4 milyar dolar ile tarihsel açıdan ikinci en yüksek seviyeye ulaşıldığını hatırlatarak, “Cumhuriyet tarihimizdeki en yüksek beşinci aylık ihracat rakamını gördük. Son 22 ayda 13 kez rekor kırdık” ifadesini kullandı.
Bolat'ın aktardığı bilgilere göre,
Ayrıca yıllıklandırılmış ihracat rakamı da 263,4 milyar dolar seviyesine çıkarak bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.
28 Mart tarihinde günlük ihracat 2 milyar 65 milyon dolar seviyesine çıktı. Bu rakam, şimdiye kadarki en yüksek günlük ihracat tutarının sadece 35 milyon dolar gerisinde kaldı.
Mart ayında ithalat 30,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 30 milyar dolardı. Özellikle doğalgaz ve LNG alımlarındaki artış bu yükselişte etkili oldu. Geçen yıl 1,4 milyar dolar olan doğalgaz ithalatı bu sene 2,9 milyar dolara çıktı. Altın ve enerji kalemleri dışarıda bırakıldığında ithalattaki artış yüzde 0,9 ile sınırlı kaldı.
Mart ayı dış ticaret açığı 7,3 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle birebir aynı düzeyde. Ancak altın ve enerji hariç tutulduğunda dış ticaret açığında yüzde 23 oranında düşüş yaşandı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76,3 olarak belirlendi.
2025 yılının ilk üç ayı itibarıyla ihracat yüzde 2,5 artışla 1 milyar 650 milyon dolar yükseldi. Aynı dönemde ithalat 3,9 milyar dolar artarak yüzde 4,6 büyüme gösterdi.