Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Pessinus Antik Kenti ile ilgili bir sosyal medya üzerinden paylaşım yaptı.
"ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELDİ"
Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verdi, "Pessinus, Anadolu'da Kybele'ye adanan en önemli yerleşim, adeta bir tapınak kent statüsündedir. Çağının Vatikan' ı gibi düşünülen, Anadolu Ana Tanrıçasının şehri olan bu yerleşim, Kartaca savaşları sırasında kültün buradan Roma'ya taşınması ile popülerliğini koruyarak oldukça önemli bir merkez haline gelmiştir."
PESSİNUS ANTİK KENTİ
Pessinus Antik Kenti, Ankara-Eskişehir kara yolu üzerinde Sivrihisar’ın 13 kilometre güneyindeki Ballıhisar’da bulunmaktadır. Eski Kral Yolu üzerinde olan antik şehrin üzerinde bugün Ballıhisar Köyü kurulmuştur. Pessinus Antik Kenti Friglerce "Tanrıça Kybele" diye adlandırılan ana tanrıçanın bulunduğu en önemli tapınma yerlerinden biri olarak bilinmektedir.
Pessinus, ana tanrıça için yapılmakta olan törenlere sahne olur ve o dönemlerde kendini ana tanrıçaya adayanların merkezi konumuna gelir. Pessinus’tan geçen Kral Yolu güvenilir ve kestirme olduğundan Roma ve Bizans çağlarında da kullanılır. Antik kentin yakınlarında yol kalıntıları günümüzde de görülebilir.
Roma Çağı'nda Pessinus’a giden yollarda mil taşları kullanılır. Hellenistik Çağ'da şehirdeki tapınak onarılır; meclis binası, stoa, kanal, tiyatro ve yollar yapılır. 1967 yılında Belçika Gent Üniversitesi tarafından aralıklarla 2008 yılına kadar kazı çalışmaları yapılmıştır. 2009 yılından itibaren kazılar, Avustralya Melbourne Üniversitesi tarafından devam etmektedir. Kazılar sonucunda çıkan eserler Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde ve Pessinus’ta kurulan açık hava müzesinde sergilenmektedir.