11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Parkinson hastalığı hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Açıklamasında Parkinson’un genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, hareketleri etkileyen nörolojik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bildirici, Parkinson hastalığında beynin dopamin adı verilen kimyasalı üreten sinir hücrelerinin zamanla zarar gördüğünü ve bu hücrelerin kaybının hastalığın temel nedeni olduğunu belirtti. Bu durumun; hareketlerin yavaşlaması, ellerde titreme ve denge sorunları gibi motor belirtilere yol açtığını ifade etti.
Ayrıca hastalığın yalnızca bu tip semptomlarla sınırlı kalmadığını vurgulayan Bildirici, yıllar öncesinden başlayan kabızlık ve uyku problemleri gibi bazı erken belirtilerin de Parkinson’un habercisi olabileceğine dikkat çekti.
"Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörolojik hastalık olan Parkinson Hastalığı, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır,” diyen Bildirici, Parkinson hastalığının 50 yaş öncesinde görülmesinin oldukça seyrek olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yaşar Bildirici, bu hastalığın erkeklerde, kadınlara kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla rastlandığını ifade etti.
15 YAŞ ÜZERİNDE BİNDE 3
Türkiye’de gerçekleştirilen “Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı” araştırmasına da değinen Bildirici, 15 yaş üzerindeki nüfusta Parkinson hastalığının görülme oranının binde 3 olduğunu, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde ise bu oranın yüzde 2’ye ulaştığını belirtti.
Parkinson hastalığının temel belirtilerini sıralayan Bildirici, “İstirahat halinde titreme (tremor), hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi), kaslarda sertleşme (rijidite) ve ayakta durma dengesinin bozulması (postural instabilite) hastalığın temel bulgularıdır,” dedi. Bildirici ayrıca, bu ana belirtilerden önce bazı erken evre semptomlarının da ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek; koku duyusunda azalma, REM uykusunda anormal davranışlar, sindirim sistemi düzeninde değişiklikler ve tansiyonda düzensizliklerin Parkinson hastalığının ilk sinyalleri arasında yer alabildiğini ifade etti.
Doç. Dr. Bildirici, Parkinson hastalığının ilerleyen evrelerinde daha belirgin belirtilerin gözlemlenebileceğini söyledi. Bu belirtileri ise şu şekilde sıraladı: “Yürürken kolların normal şekilde sallanmaması, istirahat halinde elde, bacaklarda veya çenede titreme, mimik kaybı (maske yüz), göz kırpma sayısında azalma, öne eğik ve yavaş yürüyüş, küçük adımlarla yürüme, düşmeler, donma hissi, yavaş hareket etme ve konuşma, yutma bozuklukları, kabızlık, cinsel işlev bozuklukları, depresyon, psikoz, halüsinasyon, gündüz uyuklama, dürtü kontrol bozukluğu, ciltte yağlanma (sebore) ve bunama.”
DİĞER BELİRTİLERİ DE PAYLAŞTI
Parkinson hastalığının tedavi yöntemlerine de değinen İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, tedavinin üç temel başlık altında ele alındığını belirtti. Öncelikle ilaç tedavisinin uygulandığını ifade eden Bildirici, ilaçlara yeterli yanıt alınamayan hastalarda cerrahi müdahalenin alternatif bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Bunun yanı sıra, hastalığın kişiden kişiye farklı belirtilerle seyrettiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
“Yüz ifadesinde değişiklik (sabit bakış, az göz kırpma), yürürken bir kolun sallanmaması, vücut duruşunda bükülme (kamburlaşma), omuzda donma ve ağrı, bacakta aksama veya sürüklenme, boyun ve uzuvlarda uyuşma, karıncalanma, ağrı, rahatsızlık hissi, seste yumuşama ve içten titreme hissi yaşayan vatandaşlarımız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”