Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle düzenlediği basın toplantısında, kanserin dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölüme neden olan ikinci hastalık olduğunu ve bu durumun toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yük oluşturduğunu vurguladı.

Bildirici, akciğer kanserinin dünya çapında ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın (DST) 2020 yılına ilişkin kanser görülme sıklığı ve ölüm oranı tahminlerine göre, akciğer kanserinin erkeklerde en yaygın, kadınlarda ise üçüncü en sık görülen kanser türü olduğunu ifade etti. 2020 yılında dünya genelinde 2.2 milyon yeni akciğer kanseri vakasının kaydedildiğini ve bu hastalık nedeniyle 1.8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Bildirici, gelişmiş ülkelerde sigara kullanım oranlarının düşmesiyle bu rakamların azaldığını da ekledi.

Bildirici, Türkiye Kanser İstatistikleri Raporu'na göre Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu, kadınlarda ise akciğer kanserinin beşinci sırada yer aldığını belirtti. Türkiye’de tütüne bağlı kanserlerin erkekler arasında önemini koruduğunu vurgulayan Bildirici, ancak son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri görülme sıklığında artış yaşandığını dile getirdi. Hastalığın genellikle ileri evrelerde teşhis edildiğini ifade eden Bildirici, ülkemizdeki vakaların %19.4'ünün lokalize evrede, %27.9'unun bölgesel ve %52.7'sinin uzak yayılım grubunda teşhis edildiğini belirtti.

ESKİŞEHİR'DE 5 SİGARA BIRAKTIRMA POLİKLİNİĞİ BULUNUYOR

Açıklamasında, akciğer kanseri için başlıca risk faktörünün %90 oranında tütün ve tütün ürünleri olduğunu belirten Bildirici, tütün ürünlerinin kullanımını önlemenin akciğer kanserini büyük ölçüde azaltabileceğini ifade etti. Bu kapsamda tütünle mücadelede etkili bir yol izleyen Türkiye’nin "Ulusal Tütün Kontrol Programı" ile toplumdaki bireylerin tütün ürünlerinin sağlık, ekonomik, çevresel ve sosyal zararlarından korunmasının hedeflendiğini belirtti. Bildirici, sigara kullanımını azaltmak ve sigara bırakmayı teşvik etmek amacıyla tüm kapasitesiyle hizmet veren sigara bıraktırma polikliniklerinin önemine değindi. Ülke genelinde 171 Sigara Bıraktırma Hattı'nın hizmet verdiğini, Eskişehir’de ise toplam 5 sigara bıraktırma polikliniğinin bulunduğunu duyurdu. Bu polikliniklerin Eskişehir Şehir Hastanesi, Odunpazarı 2 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi, Tepebaşı 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi, Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda hizmet verdiğini belirtti.

Bildirici, 2024 yılı sigara bırakma polikliniklerine yönelik verileri de paylaşarak, toplamda 2.849 muayene gerçekleştirildiğini, 1.209 kişiye ilaç desteği sağlandığını, 310 kişinin sigarayı bıraktığını ve bırakma oranının %25.64 olarak kaydedildiğini bildirdi.

Bildirici, DST’nin yayımladığı Akciğer Kanseri 2023 Raporu’na göre, akciğer kanserinin önlenmesinde birincil koruma yöntemlerinin önemine vurgu yaparak, halk sağlığında bu önleyici tedbirlerin sigarayı bırakmayı, dumansız ortamları teşvik etmeyi, tütün kontrol politikalarını uygulamayı, mesleki tehlikeleri ele almayı ve hava kirliliği seviyelerini azaltmayı içerdiğini ifade etti.

Bildirici, erken teşhis ve multidisipliner tedavi seçenekleriyle akciğer kanserine karşı mücadelede başarılı sonuçlar elde edilebileceğini belirterek, tarama programlarının önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Bülten