Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü kapsamında kuduzun hayati önemine değindi. Bildirici, "Bilinen en eski hastalıklardan biri olan kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar içinde korkutucu yönüyle sürekli dikkat çekmiştir," dedi.
Kuduzun hayvanlardan insanlara bulaşmasının, hasta bir hayvan tarafından ısırılma veya insan vücudunda cilt bütünlüğünü bozan yaraların hasta hayvanın salyasıyla temas etmesi yoluyla gerçekleştiğini ifade eden Bildirici, ülkemizde kuduza yakalanma ihtimali olan hayvan türleri arasında köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanların yanı sıra kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca ve gelincik gibi yabani hayvanların da bulunduğunu belirtti. Özellikle köpeklerin, dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de kuduzun bulaşmasında en önemli aracılar olduğunu vurguladı.
Kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Bildirici, "Sağlık kurumlarımızda kuduzdan korunma yolları konusunda sağlık bilincini geliştirmeye yönelik çalışmalar önceliklidir. Ayrıca, hasta hayvanla temas öncesi ve sonrası uygulanan kuduz aşısı ve kuduz serumu, Sağlık Müdürlüğümüzün internet sitesinde yayımlanan Kuduz Aşısı Uygulama Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır," dedi.
Kuduzdan korunmanın en etkili yollarından birinin, insan-hayvan temasının yaşandığı alanlarda hem evcil hem de sokak hayvanlarının sağlık kontrollerinin yapılması ve kuduz aşılarının tamamlanmış olması gerektiğini belirten Bildirici, "Unutmayalım ki, kuduzdan korunmanın ilk adımı, bir arada yaşadığımız hayvanları bu hastalıktan korumaktan geçmektedir," şeklinde konuştu.