İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, organ bağışının bir kişinin yaşamının sona ermesinin ardından organ ve dokularının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin verme süreci olduğunu belirtti. Bildirici, organ bağışının birçok hastanın yaşam kalitesini artırarak, hayata tutunmalarına olanak sağladığını ifade etti.

Her organ bağışının yeni bir yaşam fırsatı sunduğunu vurgulayan Bildirici, 18 yaşını doldurmuş herkesin gönüllü olarak organ bağışında bulunarak başka bir kişinin hayatını kurtarabileceğini söyledi. Bir kişinin hayattayken organlarını bağışlayabileceği gibi, vefatının ardından ailesinin de organ bağışını onaylayabileceğini ekledi.

Doç. Dr. Bildirici, organ bağışında ve organ nakli operasyon sayısında her geçen yıl düzenli bir artış olduğunu, ancak hâlâ organ bekleyen hastalar için yeterli sayıya ulaşamadıklarını ifade etti. Her yıl binlerce vatandaşın organ nakli beklerken hayatını kaybettiğini ve binlerce hastanın da sağlığına kavuşmak için umutla organ nakli beklediğini hatırlattı.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında organ bağışının yaygınlaştırılmasına yönelik etkinlikler düzenlediklerini belirten Bildirici, bu etkinliklerle organ bağışının önemine dikkat çekerek duyarlılığı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bildirici, dünyada canlı vericiden organ nakillerinde en yüksek rakamlara sahip olduğumuzu, ancak kadavradan bağış sayısının hâlâ düşük kaldığını ifade etti.

Beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra yapılan organ bağışının, donörün tüm fonksiyonlarını kaybetmesiyle mümkün olduğunu açıklayan Bildirici, beyin ölümünün ardından kısa bir süre sonra organların canlılığını yitirdiğini ve kişinin tekrar iyileşmesinin mümkün olmadığını belirtti. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin tıbben ve yasal olarak ölü kabul edildiğini ve organ bağışı için ailenin onayının alındığını ifade etti.

Bildirici, organ nakli yapılacak hastaların kan grubu, doku uyumu ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlendiğini, organ nakil sürecinde cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmadığını vurguladı. Organ bağışı yapmak isteyenlerin, sağlık müdürlükleri, yetkili hastaneler, toplum sağlığı merkezleri ya da aile hekimlerine başvurarak veya e-Nabız üzerinden organ bağışçısı olabileceğini belirtti.

Organ Bağışı Haftasını toplumsal farkındalığı artırmak için önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyleyen Bildirici, hafta boyunca yeni bağışçılar kazanarak daha yüksek organ bağışı oranlarına ulaşacaklarına inandıklarını ifade etti. Organ bağışlayarak bir yaşam kurtarmanın, insana sunulabilecek en değerli armağan olduğunu belirtti.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında; 3 Kasım’da Espark Alışveriş Merkezi’nde, 4-5 Kasım tarihlerinde Müdürlüğümüz Köprübaşı Ek Hizmet Binası önünde açılacak stantlara ve 5 Kasım saat 13.30’da yine Köprübaşı Ek Hizmet Binası önünden başlayacak farkındalık yürüyüşüne tüm halkımızın davetli olduğunu belirten Bildirici, 7 Kasım’da Osmangazi Üniversitesi Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda ve 8 Kasım’da Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Nasrettin Hoca Salonu’nda düzenlenecek organ bağışı seminerlerine de tüm üniversite öğrencilerini beklediklerini ifade etti.

Hayata tutunmayı bekleyen insanlarımız için, bir umut olan organ bağışının istenilen düzeye ulaşması dileğiyle, organ nakli bekleyen tüm hastalara acil şifalar diledi.

Kaynak: Bülten