Eskişehir'de dövüş eğitmeni olarak görev yapan Musa Can Demir, kadına yönelik şiddet vakalarının artış göstermesiyle birlikte liseli kız öğrencilerin kendisinden ders almaya başladığını ifade etti.
Bir spor salonunda dövüş eğitmenliği yapan Demir, son dönemde kadına şiddet olaylarındaki artış ve genç kızların sokaklarda kendilerini güvende hissetmemelerinin ardından bir proje geliştirdiklerini belirtti. Bu proje kapsamında, kız öğrencilerin olası tehlike anlarında kendilerini savunmalarını sağlayacak temel hareketleri öğrenmelerine yönelik bir eğitim programı düzenlediklerini söyledi.
Demir, dövüş sporlarının bireylerin özgüvenini artırmasının yanı sıra zihinsel gelişimlerine de katkı sunduğunu vurguladı. Ayrıca, bu sporların hem güvenlik hem de kişisel farkındalık oluşturma açısından şu sıralar oldukça ilgi gördüğünü belirtti. Kadına şiddet olaylarıyla beraber kadınlar kendini nasıl savunacaklarını sorgulamaya başladığını söyleyen Demir, “Yıllarca dövüş sporları ile uğraştım. Daha sonra savaş sanatlarına geçtim. Savaş sanatları daha çok kuralsız, sıkletiz ve dışarıda başımıza gelebilecek herhangi bir olaya karşı refleks geliştirmemizi sağlar. Kadına şiddet olaylarıyla beraber kadınlar kendini nasıl savunacaklarını sorgulamaya başladı. Burada savaş sanatlarının değeri ortaya çıkıyor. Çünkü bir kadınla erkeği kıyasladığımızda güç ve mental olarak farklılıklar var. Erkekler şiddete daha meyilli ve daha güçlüler. Bu yüzden vatandaşlar fiziksel olarak vücudumuzu en etkili bir şekilde nasıl silah haline getirebiliriz, kendimizi nasıl koruruz bunun yanı sıra sağlık ve mental açıdan da gelişimimizi nasıl sağlarız diye savaş sanatlarına başladı. O yüzden savaş sanatları şu an oldukça popüler durumda” dedi.
"DENGELİ BİREYLER YETİŞTİRİYORUZ"
Demir, genç kızların dövüş sporu eğitimi alarak kendilerini savunmayı öğrendiklerini, hem psikolojik hem de fiziksel açıdan gelişimlerini sağlamayı amaçladıklarını şu cümlelerle ifade etti:
“Burada liseye giden kız öğrencilerimiz genç yaşta kendilerini savunmaya öğreniyor. En temel amaç onların hem psikolojik hem de fiziksel açıdan gelişmelerini sağlamak. Burada bir sistem var, bu sistem nöronlar üzerinden gerçekleşiyor. Burada yapılan programlarla beraber birisi onların ellerini, kollarını tuttuğunda, saldırı da bulunduğunda hislerine göre hareket etmeyi öğreniyorlar. Böylelikle daha ergonomik, daha az güç ve enerji harcayarak etkili yöntemlerle karşıdakini ekarte edebiliyorlar. Bunu bir ay yapayım bırakayım şeklinde değil, bir sürece yayarak öğrenilir. Bununla beraber kafalarında da sürekli burada öğrendiklerini çalışmaları gerekiyor. Savaş sanatlarının kendi gelişimleri üzerinde mutlaka sorgulayıcı bir yapısı var. Kendi bilinçlerini ortaya çıkarmalarında, mental açıdan gelişimlerinde ve özellikle de kendine güven ve güvenmeme sorununu dengelememeye yarayacaktır. Bu ikisini eş zamanlı orta halde ilerletebilmek, çocukların gelişimi açısından ciddi bir sağlık önemi teşkil ediyor. Bu tarz antrenmanları gerçeğe yakın simüle edilen sistemlerde öğrendiğinizde sizi anlık karar vermede öne taşır ve problem çözme becerisini geliştirir. Kadınlar dövüş sporlarını erkeklerden daha çabuk öğreniyor. Uygulama kısmında ise erkekler şiddete daha yatkın olduğu için daha çabuk uyguluyor. Bu farklılıkları gözeterek eğitim vermeye çalışıyoruz. Bu yüzden hem sertlik hem de yumuşaklık çalışarak ilerliyoruz. Agresif ya da pasif değil, dengeli bireyler yetiştiriyoruz.”
"KADINLARIN KENDİSİNİ SAVUNMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Uzun zamandan beri dövüş sanatları ile uğraşarak, özgüven kazandığını ve savunma konusunda çok ilerleme kaydettiğini söyleyen lise öğrencisi Nursem Ünlü, “Lise öğrencisiyim. Burada 2- 2,5 yıldır çalışmalar yapıp, eğitim alıyorum. Kız öğrencilerin özellikle son zamanlarda kadına şiddet olaylarının çok artmasıyla birlikte savunma hareketlerini bilmeleri, kendilerini savunmaları çok önemli. Bizde burada gençlerin kendilerini savunmalarını teşvik etmeye çalışıyoruz. Onların kendilerini savunabilecekleri hareketleri gösteriyoruz. Böylece talihsiz durumlarda kendilerini savunabilirler ve koruyabilirler. Kadına şiddet olayları son zamanlarda çok arttığı için bu tarz sporları bilmek çok önemli. Hem kendi fiziksel hem de psikolojik gelişimimim açısından burası oldukça yardımcı oldu. Özgüven kazandım ve savunma konusunda çok ilerleme kaydettiğimi düşünüyorum. Yaşıtlarıma buraya gelmelerini, eğitim almalarını tavsiye ediyorum. Daha farklı dövüş sanatlarından da eğitim aldım. Bu tarz sporlar gelişimimiz çok etkiliyor” diye konuştu.