Kilonun kalp sağlığı üzerindeki etkisi, spesifik kalp rahatsızlığı, bireyin genel sağlığı ve yaşam tarzı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Kilonun kalp hastaları için önemli olabileceği bazı yolları ile ilgili Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ konu hakkında bilgiler verdi.
Obezite ve Kalp hastalığının aşırı kilolu veya obez olmak kalp hastalığı gelişimi için bir risk faktörü olduğuna dikkati çeken Dr. Arslandağ, özellikle karın çevresindeki aşırı vücut yağı, hepsi kalp hastalığıyla ilişkili olan yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve tip 2 diyabet gibi durumların riskini artırabileceğni söyledi.
Fazla kilo taşımak, vücuda kan pompalamak için daha fazla çalışması gerektiğinden kalbe ek yük getirebileceğini belirten Dr. Arslandağ, "Bu durum, kalbin kanı etkili bir şekilde pompalayamadığı kalp yetmezliği gibi durumlara yol açabilir. Obezite, kalbi besleyen kan damarları plak birikimi nedeniyle daraldığında veya tıkandığında ortaya çıkan koroner arter hastalığı için bir risk faktörüdür. Bu durum da kalp krizlerine yol açabilir" dedi.
Tedavi üzerindeki etkisi hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Muharrem Arslandağ, "Kilo, kalp hastaları için tedavi seçeneklerini ve sonuçlarını da etkileyebilir. Örneğin, obezite ameliyatı daha zor hale getirebilir ve belirli prosedürlerle ilişkili riskleri artırabilir. Aşırı kilo, kötü beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve sigara kullanımı gibi sağlıksız yaşam tarzı faktörleriyle ilişkilendirilebilir ve bunların tümü kalp sağlığını kötüleştirebilir. Bununla birlikte, tüm kalp hastalarının aşırı kilolu veya obez olmadığını ve diğer faktörlerin kalp sağlığında önemli bir rol oynayabileceğini unutmamak önemlidir. Ayrıca, kilo vermek karmaşık bir süreç olabilir ve tüm kalp hastaları için tedavinin birincil odak noktası olmayabilir. Kalp hastaları için tedavi yaklaşımı, özel durumları, genel sağlık durumları ve risk faktörleri dikkate alınarak bireyselleştirilmelidir" diye konuştu.