Çalıştaya, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, Eskişehir Millî Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, çok sayıda akademisyen ve öğretmen katılım gösterdi.
“Anadolu Üniversitesi kapsayıcı eğitimin öncüleri arasında”
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, “Üniversitemiz kapsayıcı eğitimin öncü kurumlarından bir tanesi. Okul öncesi eğitimdeki kreşlerimizden ilköğretim ve ortaöğretim hizmeti verdiğimiz işitme engelli kardeşlerimize kadar, yine yükseköğretim veren ve Türkiye’deki belki dünyadaki tek kurum olan İşitme Engelliler Entegre Yüksekokulumuzla işitme engellilere verdiğimiz eğitimden tutun da buna bağlı araştırma merkezlerimiz, Engelliler Araştırma Enstitüsü, Dil ve Konuşma Terapisi gibi kurumlarımız ve daha da ötesinde Açıköğretim Fakültesi benim fikrimce tam bir kapsayıcı eğitim örneği teşkil ediyor. Neden derseniz, Açıköğretim Fakültesinde normal şartlarda eğitime ulaşamayan mültecilerden mahkumlara, yurtdışınaa ekonomik nedenlerle gitmiş işçilerimizden tutun da ev hanımları gibi çeşitli nedenlerle eğitime ulaşamayan herkese ulaşarak tam bir yaşam boyu eğitim ve herkese eğitim misyonuyla hareket ediyoruz. Bu bakımdan Anadolu Üniversitesi sadece eğitime ulaşamayan dezavantajlı bireylere ya da engelli bireylere değil normal şartlarda eğitime ulaşamayan binlerce kişiye de eğitim hizmeti götürüyor” dedi.
“Kapsayıcı eğitimin sınırlarını insan belirler”
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, kapsayıcı eğitimin boyutlarına ilişkin şunları aktardı;
“Kapsayıcı eğitim dediğimiz şey insanı kapsar ve kapsayıcı eğitimin kapsamını insan çizer. Bu noktadan hareketle bir genel politikamız var. Aslında insanı merkeze koyan ve insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışımız var. Dolayısıyla biz eğitimle insanı değiştirmeye çalışırken değişime direnme bile bir eğitimle olduğu için kapsayıcılığın da sınırlarını çizmiş oluyoruz. Biz insana ve insanın özüne ne kadar ulaşabiliyorsak eğitimde o kadar iyiye ulaşırız diye bir inanca sahibiz.”
“Kapsayıcı eğitimin duayenleri ile bir aradayız”
Kapsayıcı eğitimin boyutları üzerine konuşan Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Aydın ise şunları aktardı;
“Kapsayıcı eğitimle ilgili neler söyleyebilirim diye düşündüm ama bu işin duayenleri burada ve şu önemli, bir milli eğitim müdürü olarak bunu yaşayarak görüyorum: Ülkemizin jeopolitik konumu ortada ve gün geçtikçe göçmenler ziyadesiyle artıyor ülkemizde. Kapsayıcı eğitimin göçmenleri de içerme boyutu bugünlerde biraz daha önem arz ediyor. Burada akademi dünyasının yapacağı çalışmalar çok önemli ve buradan çıkacak sonuçlar bizler için çok kıymetli.”
“Kapsayıcı eğitimi çok boyutlu olarak konuşacağız”
Çalıştayın açılış konuşmasında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, “Bugün burada önce hocalarımız sonra öğretmenlerimiz ve daha sonra da Millî Eğitim Bakanlığımızın kıymetli bürokratları bize kapsayıcı eğitimi kendi bakış açılarından anlatacaklar. Burada öğretmenler, akademisyenler ve bürokratlar kapsayıcı eğitim üzerine konuşacak. Şimdi veli ve öğrenciler eksik kalmış gibi düşünebilirsiniz ancak bilim ve araştırma işte bunun için var. Buradaki akademisyen arkadaşlarımız öğrenci ve velilerin perspektifini araştırmalar aracılığıyla aktaracaklar” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, “Kapsayıcı Eğitime Teorik Bakış”, “Okullarımızda Kapsayıcı Eğitim Uygulamaları” ve “Kapsayıcı Eğitime Yönelik Politikalar ve Planlamalar” başlıklı oturumlarla devam etti.