CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemeden aldığı yürütmeyi durdurma kararına rağmen, Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı (MAD-3) ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi projesinin hayata geçirilmeye devam ettiğine dair gelen şikayetler üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği soru önergesine verilen yanıtı değerlendirdi.
"Nihayet aylar sonra yanıt geldi"
Süllü, “Yurttaşlarımızdan gelen şikayetler ve Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu’nun, uydu görüntülerine dayanarak, MAD-3 tesisinde inşai faaliyetlere devam edildiği yönündeki iddialar üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi vermiştim. Nihayet aylar sonra yanıt geldi.” ifadelerini kullandı.
Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Kaymaz’daki maden projesiyle ilgili olarak verdiği soru önergesine gelen yanıta ilişkin yaptığı açıklamada, Bakanlığın uydu görüntülerine dair sessiz kalmasını ve 26 Aralık 2024’ten bu yana hiçbir denetimin gerçekleştirilmemesini eleştirdi. Süllü, bir an önce yeni bir denetim yapılması gerektiğini vurguladı.
Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Kaymaz Mahallesi yakınlarında faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi (MAD-3) projesine verilen “ÇED Olumlu” kararına karşı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından dava açılmıştı. Mahkeme, yürütmenin durdurulmasına hükmetmiş, yapılan detaylı incelemelerin ardından da “ÇED Olumlu” kararı iptal edilmişti.
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu’nun kamuoyu ile paylaştığı görüntülerde MAD-3 inşaatının, yürütmeyi durdurma kararına çok yakın bir tarih olan 15.04.2024 tarihinde sadece kazı ve membran döşemesi aşamasında olduğunun görüldüğünü ifade eden Süllü, “Yürütmeyi durdurma tarihi olan 30.04.2024 tarihinden sonraki döneme ait 08.05.2024, 30.05.2024, 29.07.2024 ve 19.11.2024 tarihli görüntülerde ise membran üzerinin görüntülerde beyaz renkli bir yapı malzemesi ile aşama aşama kaplandığı, inşaatın yürütmeyi durdurma kararından sonra da devam ettiği ve nihayet tamamlandığı görülmektedir” diye konuştu.
Yeni bir denetim süreci çağrısında bulundu
Bakan Kurum’un önergeye verdiği yanıtı değerlendiren Süllü, “İptal kararının icaplarına göre iş ve işlemlerin yürütüldüğü ifade edilen yanıtta, Bakanlık tarafından 01.07.2024 tarihinde 1 adet ve daha sonra İl Müdürlüğü tarafından 7 kez olmak üzere, toplam 8 kez denetim yapıldığı ve MAD-3 projesi ile ilgili herhangi bir inşai faaliyet ve/veya depolama faaliyetinin olmadığı bilgisi paylaşılmış” dedi.
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu’nun uydu görüntülerine dayanarak MAD-3 projesi kapsamında inşaat faaliyetlerinin sürdüğü iddialarına herhangi bir yanıt verilmediğini belirten Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, 2025 yılı içinde bölgede hiçbir denetim yapılmadığının ortaya çıktığını ifade ederek yetkililere acilen yeni bir denetim süreci başlatmaları çağrısında bulundu.
Süllü ayrıca, maden şirketlerinin kar elde etme uğruna bölgedeki doğal yaşamı hiçe saydığını dile getirdi. Kaymaz Mahallesi’nde her yıl 60 ila 70 kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Süllü, doğanın da bu durumdan etkilendiğini ve bölgede ağaçların dahi kuruduğunu vurguladı.
"İnsan sağlığı ve doğa tamamen göz ardı edilmiştir"
Jale Nur Süllü, Kaymaz üzerinden Eskişehir’i tehdit edebilecek yeni bir risk konusunda uyarıda bulundu. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Çanakkale’de hayata geçirmeyi planladığı maden projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda düzenlenen ikinci İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına, Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu bileşenlerinin temsilcileriyle birlikte katıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Çanakkale’de açılacak maden ocağından tam 517 kilometre uzaklıktaki Sivrihisar Kaymaz Mahallemize her gün 300 kamyon, İzmir Bergama Ovacık’a ise 78 kamyon cevher taşınacak. Toplamda günde 378 kamyonun yaratacağı emisyon gazı, trafik yoğunluğu ve çevre kirliliği ÇED raporunda yeterince değerlendirilmemiştir. İnsan sağlığı ve doğa tamamen göz ardı edilmiştir. Üstelik ÇED süreçleri de usule aykırı yürütülmüş, tüm itirazlarımıza karşın İnceleme Değerlendirme Toplantısında ‘olumlu görüş’ bildirildi. Bu hukuksuz ve doğa katliamı niteliğindeki projeye karşı mücadelemizi sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğiz"