Odunpazarı Belediyesi ve Tekin Yayınevi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Doğan Avcıoğlu Ödül Töreni Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Ödül törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, bir önceki dönem Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gazeteci ve CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, gazeteci Emre Kongar, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz ve birçok kişi katıldı.

“DOĞAN AVCIOĞLU’NUN ESERLERİNİ MUTLAKA OKUMALISINIZ”

Ödül töreninde konuşan Kazım Kurt, “3’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Doğan Avcıoğlu Ödülleri’ne katılan bütün yazarlara teşekkür ederim. Ödül alanları kutluyorum. Türkiye’de bizim kuşaktan sola merhaba diyenlerin tamamı Doğan Avcıoğlu’nun kitaplarından geçmiştir diye düşünüyorum. Ve Doğan Avcıoğlu’nun unutulmaması gerektiğini, unutturulmaması gerektiğini vurgulayanlardanım. Düşüncelerine katılırsınız katılmazsınız o işin ayrı tarafıdır. Doğan Avcıoğlu’nun eserlerini mutlaka okumalısınız. Onu eserleriyle Türkiye’yi tanıyanlar, Türkiye’nin daha demokratik, daha laik, daha çağdaş, daha bağımsız ve daha özgürlükçü bir hukuk devletinde yaşamak gerektiğine inananlardır. Doğal olarak sonuçta öyle bir düzene yönelenlerdir, gidenlerdir” dedi.

“YENİ YENİ DOĞAN AVCIOĞULLARI YARATALIM”

Doğan Avcıoğlu’nun kendisini aşmış bir araştırmacı ve yazar olduğunu söyleyen Başkan Kurt, “Biz Odunpazarı Belediyesi olarak Elif hanımla bu arşivi yaşatmayı kendimize görev saydık. Ama arşiv tek başına yetmeyecek diye düşündük. Ve bu ödülleri düzenlemeye karar verdik. Gerçekten Türkiye’nin sosyologları, düşünürleri, bilim adamları kendine solcu, sağcı diyen pek çok okur yazar kişi Doğan Avcıoğlu’ndan etkilenmiş. Onu yaşatabilmenin yolu kitaplarının yaygınlaşmasıdır. Bu bile ayrı bir mücadeledir. Bu bile bu düzene karşı bir direniştir, başkaldırıdır. Bu nedenlerle salonu dolduran dostlarımızdan şunu özellikle rica ediyorum: Doğan Avcıoğlu’nu tartışmaktan kimse korkmasın. Doğan Avcıoğlu kendisini aşmış, 1960’larda yazdıklarını bugün bile yazmaya cesaret edemeyen aydınları çoktan bir tarafa bırakmış. Dolayısıyla da Türkiye’ye gerçekten yön vermiş insanların başında gelir. Onu hep birlikte yaşatalım. Ve yeni yeni Doğan Avcıoğulları yaratalım. Aksi taktirde Türkiye eğitimini belli yerlerden alan bilim adamlarının belli konularda aynı şeyleri söylediği bir demokrasi haline gelir. Bu da çok makbul bir şey olmaz diye düşünüyorum” diye konuştu.  

“DOĞAN AVCIOĞLU KEMALİST’TİR, SOLCUDUR VE DEVRİMCİDİR”

Doğan Avcıoğlu ile ilgili çeşitli araştırmalar yapan Prof. Dr. Gökhan Atılgan, Avcıoğlu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Atılgan, “Doğan Avcıoğlu elbette bir Kemalist’tir. Çünkü Türkiye’nin önemli bir damarının, ana damarının kemalizmin nehrinden aktığını görmüş ve yaşamıştır. Her kemalist solcu olmaz zorunda değildir. Kemalistlerin sağcı olanları da vardır. Doğan Avcıoğlu solcu bir Kemalist’tir. Çünkü Mustafa Kemal Paşa’nın kendi dönemindeki bazı tercihlerin de sağa doğru evrilen tercihlerinin hatalı olduğunu çok cesur bir şekilde söylemiştir. Sola doğru gitmesi gerektiğini saptamıştır. Doğan Avcıoğlu bir devrimci midir? Her solcu devrimci olmak zorunda değil. Bazı solcular reformcu olabilir. Ama Doğan Avcıoğlu Kemalist’tir, solcudur ve devrimcidir. Türkiye düzeninin ancak bir devrimle değişebileceğini reformlarla başarıya ulaşamayacağını görmüştür” şeklinde konuştu.

“DOĞAN AVCIOĞLU NAZIM HİKMET’İN ŞİİRLERİNİ YAYIMLAYAN İLK KİŞİ”

Doğan Avcıoğlu’nun Nazım Hikmet’in şiirlerini yayımlayan ilk kişi olduğuna dikkat çeken Atılgan, “Doğan Avcıoğlu’nu kemalist, solcu, devrimci, sosyalist ve Marksizm’den çok yararlanan bir aydın olarak tanımlayabiliriz onu. Doğan Avcıoğlu’nu Türkiye aydın tarihi içinde ayrıksı ve çok özel kılan şey de bütün bu özellikleri kendi sinesinde toplayabilmiş olmasıdır. Başka özellikleri de var. Mesela cesareti. Onun kadar cesur aydın Türkiye tarihinde çok azdır. 1961 yılında Yön dergisini çıkardığında sosyalizm kelimesi bir tabuydu. Sosyalistler kendilerini toplumcu olarak adlandırmak zorunda kalıyorlardı. Birinci sayısının baş yazısında Türkiye için tek çıkar yolun sosyalizm olduğunu söyleyen cesur aydınımız kendisidir. Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi büyük şairimiz Nazım Hikmet’in şiirlerini okuduğu için 1950’li yıllarda öğretmenlikten atılmıştı. Nazım hikmet bir tabuydu. Kitapları basılmıyordu. Şiirleri el yazmaları ile elden ele ulaşıyordu. Onun şiirlerini ilk yayımlayan kişi Doğan Avcıoğlu’dur. Nazım Hikmet ile ilgili tabuyu o devirmiştir” dedi.

“TÜRKİYE’YE ÖNEMLİ KATKILARI OLDU”

Doğan Avcıoğlu’nun hem gazeteci olarak hem de bir araştırmacı olarak Türkiye’ye önemli katkıları olduğunu söyleyen Altan Öymen, “Doğan Avcıoğlu’nun 1956 yılında tanıdım. Beraber gazetecilik de yaptık. O bir süre Paris’te eğitim gördü. İngiltere’de İngilizcesini geliştirdikten sonra Türkiye’ye gelmişti. O dönemin şartları içinde arkadaşlarıyla Türkiye’nin siyasi, sosyal hayatının daha iyi olmasını sağlayacak tedbirleri düşünmeye başlamıştı. Atatürk’ün devrimlerine inanıyordu. O devrimlere inanmasıyla birlikte sosyalist niteliği de taşıyordu. Bir nevi Kemalizm ve sosyalizmden yararlanarak yeni bir yol hartası çizmeye çalışıyordu. Gazetecilik ilk yaptığı işlerden biridir” diye konuştu.

“KONUŞMALARIN ARDINDAN ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ”

Seçici kurulunda Altan Öymen, Barış Zeren, Behlül Özkan, Cangül Örnek, Deniz Hakyemez, Elif Akkaya, Gamze Yücesan Özdemir, Merdan Yanardağ, Okan İrtem, Orhan Gökdemir, Özge İzdeş Terkoğlu, Tolga Gürakar ve Uluç Gürkan’ın yer aldığı ödülde; birinci eser Çağdaş Sümer’in “Düzenini Arayan Osmanlı”, ikinci eser Tolga Şirin’in “Meclis Hükümeti - Rousseau'dan Marx'a Lenin'den Atatürk'e Bir Ortak Kesen”, üçüncü eser ise Hatice Duygu Bankoğlu’nun “Rusya’da ve Türkiye’de Planlamanın Değişimi” seçildi. 3’üncü Doğan Avcıoğlu Ödülleri’nin onur ödülüne ise Feroz Ahmad layık görüldü.

Kaynak: Meltem Karakaş