Hürriyet Gazetesi'nden Meltem Özgenç'in haberine göre, Yönetmelikle yerel yönetimlere sokak hayvanlarının toplanması ve bakımevlerine götürülmesi görevi verildi. İnsan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, tedavisi mümkün olmayan hastalıklara sahip veya sahiplenilmesi yasaklanan hayvanlar için ilgili kanun hükümleri uygulanacak. Sahiplendirilebilecek hayvanların bu işlemleri de belediyeler tarafından yürütülecek. Ötanazi, veteriner hekim gözetiminde, en az acı veren ilaçlarla yapılacak. Toplanma sırasında hayatını kaybeden hayvanlar ise derin çukurlara kireçle gömülecek.
TOPLAMA EKİPLERİ KURULACAK
Yerel yönetimler, sokak hayvanlarını toplamak için özel bir ekip oluşturacak. Yakalama işlemleri, veteriner hekimlerin koordinasyonunda uyuşturucu tüfek veya üfleme aparatıyla yapılacak. Bakım evlerine getirilen hayvanların mikroçip kontrolleri gerçekleştirilecek. Sahipli hayvanlar tespit edildiğinde, bu durum 24 saat içinde ilgili tarım müdürlüğüne bildirilecek.
BAKIMEVLERİNDE YENİ STANDARTLAR
Bakım evlerinin tasarımı, hayvanların güneş ışığından faydalanabileceği şekilde düzenlenecek. Hayvan sayısına uygun olarak açık ve kapalı alanlar oluşturulacak. Altı aylıktan küçük yavrular ve küçük ırk köpekler için 8 metrekare, büyük ırk köpekler için ise 10 metrekare alan sağlanması zorunlu olacak. Ayrıca, sokak hayvanlarının beslenmesi amacıyla otel, restoran, yemekhane gibi yerlerden artan yemeklerin toplanması için iş yeri sahiplerinin onayı alınacak.
HAYVANLARINA KÖTÜ DAVRANANLARA CEZALAR
Denetimler sırasında hayvanlarına kötü muamele ettiği veya bakımını ihmal ettiği tespit edilen kişilerin hayvanlarına el konulacak. Bunun yanında, sahiplendiği hayvanı terk edenlere idari yaptırım uygulanacak ve bir yıl içinde birden fazla hayvanını kaybeden ya da terk eden kişiler, üç yıl boyunca yeni bir hayvan sahiplenemeyecek.
TARTIŞMALI YÖNETMELİK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, yönetmeliği eleştirerek, yerel yönetimlere geniş yetkiler verildiğini ve tüm sorumluluğun belediyelere bırakıldığını ifade etti. Adem, ““Belediyelere, hatta belediye meclislerine geniş yetkiler tanınarak sorumluluk tamamen yerel yönetimlere devredilmek isteniyor. Ortada yasadan bile kötü bir yönetmelik var. Bu bir vahşet yetkilendirmesidir” ifadelerinde bulundu.