Kedi ve köpek sahipleri, bu tarihe kadar hayvanlarını kayıt altına almak zorunda olacak. Belirtilen süre içinde kimliklendirme işlemi yaptırmayan evcil hayvan sahiplerine idari para cezası uygulanacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yeni düzenlemeye göre, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirme işlemleri il ve ilçe tarım müdürlükleri ile yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilecek. Mikroçip takılan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı sistemine kaydedilecek ve her hayvan için özel bir pasaport oluşturulacak.

Özellikle hayvan barınaklarından veya bakımevlerinden sahiplenilen evcil hayvanların kayıt işlemleri, yetkili veteriner hekimler tarafından yapılacak. Belediyeler, hayvan bakımevleri ve özel hayvan yaşam alanları da kimliklendirme sürecinde sorumluluk üstlenecek. Yeni uygulama, hayvanların kaybolması veya sahipsiz kalması durumunda takibinin kolaylaştırılması ve hayvan refahının artırılması amacıyla yürürlüğe kondu.

5 BİN LİRA CEZASI VAR

Evcil hayvan sahipleri için getirilen zorunlu kimliklendirme sürecine uymayanlara ceza uygulanacak. 2025 yılı itibarıyla mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 3.000 TL ile 5.000 TL arasında değişen para cezaları uygulanacak. Ayrıca, kimliklendirilmemiş hayvanların tespiti durumunda sahiplerine ek yaptırımlar da getirilebilecek.

Evcil hayvan sahiplerinin herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak adına en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar kimliklendirme işlemlerini tamamlaması gerekiyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi