Hürriyet'in haberine göre, Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Ali Güvenç Kiraz’a göre, 2020 ve öncesinde kira sözleşmesi yapan ev sahipleri, 2025 itibarıyla dava açabilecek. 2021’de sözleşme yapanlar ise 2026’da bu hakkı kazanacak. Bu nedenle, özellikle büyükşehirlerde kira tespit davalarının artış göstermesi bekleniyor.
EV SAHİPLERİNİN DE BAŞI DERTTE OLABİLİR
2024'te yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasıyla, yeniden TÜFE 12 aylık ortalamasına dönüldü. Ancak bu durum, enflasyonla arasında fark olan TÜFE ortalaması nedeniyle ev sahipleri için kısmen avantajlı. Yine de bu avantaj, yüzde 25 sınırına takılan mülk sahiplerinin geçmişteki kayıplarını telafi etmiyor.
Ev sahiplerinin dava açmadan önce arabulucuya başvurması gerekirken, büyükşehirlerde rayiç kira bedellerinin yüksekliği uzlaşmayı zorlaştırıyor; dava sürecinde bilirkişiler rayiç kiraları değerlendirip hakkaniyet indirimiyle yeni kira bedelini belirliyor ve genellikle üç yıl süren bu sürecin sonunda mahkeme, geçmiş dönem zam farklarının faizsiz ödenmesini kararlaştırıyor.
Ev sahipleri, hukuki süreçlere hazırlıklı olup piyasa araştırmalarına dayalı talepler oluşturmalı, kiracılar ise TÜFE oranlarına dikkat ederek sözleşmelerini güncellemeli ve arabuluculuk sürecinde haklarını koruyabilmek için bilgi sahibi olmalıdır.