Milliyet'in haberine göre, ev sahibi ile kiracılar arasında en sık yaşanan anlaşmazlıklardan biri kira ödemeleri ve tahliye süreçleri oluyor. Taraflar genellikle arabulucu aracılığıyla uzlaşmaya çalışsa da, bazı durumlarda hukuki yollara başvurmak kaçınılmaz hale geliyor.

Balıkesir’in Altıeylül ilçesinde yaşanan bir olayda, ev sahibi 1 Ekim 2021’de kiraya verdiği konutu, 2023 yılında tahliye edilmek üzere taahhütname ile güvence altına aldı. Bu süre zarfında, kiracı aylık 3 bin 750 TL kira ödemeye devam etti.

Konut 17-6

"Tahliye Taahhütnamesi Geçerlidir”

Kiracının itirazı üzerine icra takibi durduruldu. Ancak ev sahibi, Balıkesir 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak itirazın iptali için yeni bir dava açtı. Mahkeme, şu gerekçelerle ev sahibinin lehine karar verdi:

Konut 10-3

Tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurulmuş olması, belgenin geçerliliğini etkilemez.

Kiracı, belgenin anlaşmaya aykırı şekilde doldurulduğunu yazılı delille ispatlamak zorundadır.

Kiracı, tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğunu kanıtlayamadı, dolayısıyla itirazı reddedildi.

Mahkeme, “Somut olayda taahhüt edilen 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren 1 aylık yasal süre içerisinde yani 22 Eylül 2023 tarihinde icra takibi başlamıştır. Tahliye taahhüdüne dayalı tahliye davasının ön koşulu olarak tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinin yapıldığı sırada tertip edilmemesi gerekmektedir. Tahliye taahhütnamesinde yer alan tarihlerin sonradan tamamlanması belgenin geçerliliğini etkilemez ve anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğunun kiracılar tarafından yazılı delille ispatlanması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi