MERKEZE 47 KM UZAKLIKTA
Sarıcakaya ilçesi İç Anadolu Bölgesi'nin batısında Eskişehir il merkezinin kuzeyindedir. Eskişehir il merkezine 47 km uzaklıkta olup güneyinde Sündiken Dağları, kuzeyinde Bolu Dağları ile çevrili olup yerleşim birimleri Sakarya Nehri boyunca dağılmıştır. Beşeri açıdan İç Anadolu Bölgesi'nde görülmekle birlikte bölgeler haritasına baktığımızda almaktadır. ilçe Batı Karadeniz Bölgesi içinde yer alır. Denizden yüksekliği 220 metredir. Farklı coğrafi bölgelerin geçiş sahasında yer alan ilçenin etrafı 1.300 metreye varan yüksek dağlarla çevrili korunmuş bir saha (vadi) olduğundan kendine özgü bir iklime sahiptir. İlçede yazları kurak ve sıcak kışları nispeten iliman geçmektedir. İlçeye bağlı 14 mahalle bulunmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık 15-19°C, Temmuz ayının ortalaması ise 36,3°C olmaktadır.
Yıllık yağış ortalaması ise metrekareye 334 mm'dir. Kış, ilkbahar ve sonbahar mevsimleri oldukca kısa olup en uzun mevsim yaz olmaktadır. Bölgemiz mikroklima iklim özelliklerini taşımaktadır.
BÖLGE HALKININ YÜZDE 80'İ ÇİFTÇİ
İlçe sanayi yönünden zayıftır. 2 adet sera imalatı yapan firma, 1 adet zeytinyağı fabrikası, 1 adet çim üretim serası ilçeye hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra ev ekonomisine yönelik konservecilik faaliyetleri yapılmaktadır. İlçede temel ekonomik faaliyet sebzeciliktir.
Bölge halkının %80'i çiftçilik ile geçimini sağlamaktadır. Toplam arazi varlığı 39.126 dekardır. İlçenin tarım arazi varlığının 17.069 dekarı (%43,6) kıraç, 19.884 dekarı (%50,8) sulanabilir vasıftadır. İlçede 2.173 dekar (%5,6) tarım arazisinde tarımsal faaliyet yapılmamaktadır. İlçede Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 9.522 dekar alan ve 713 çiftçi vardır.
TOPRAKLARI SULU TARIMA ELVERİŞLİ
Sakarya Vadisi'nin sulu tarıma elverişli oluşu, iklimin ise mikroklima özelliğini taşıması sebebiyle sebze üretimi yaygındır. Meyvecilik ise ikinci derecede yaygındır. İlçe çevresinde geçmiş yıllarda pamuk, susam, çeltik üretilmekle beraber günümüzde üretimi sona ermiştir. Bunların yerine hibrit domates, kavun, patlıcan, biber, çilek ve kışlık yeşil sebzeler üretilmeye başlanmıştır.
Meyve türlerinden ise kayısı, nar, incir ve zeytin üretiminde iklim şartlarından dolayı ciddi bir azalma meydana gelmiştir. Buralarda elde edilen ürünler başta Eskişehir, Ankara, İstanbul illeri olmak üzere iç piyasada tüketime sunulmaktadır. İlçede bir kısım çiftçilerimiz tarafından ipek böcekçiliği de yapılmaktadır. TÜİK 2022 yılı ADNKS sonucuna göre nüfusu 4.621'dir.