Zararlı toz ve gazların solunmasıyla bronşlarda ve akciğerde hasara neden olan KOAH, özellikle sigara kullanımından kaynaklanıyor. Doç. Dr. Sezer, "Sigara içildiğinde vücuda giren binlerce zararlı kimyasal madde, bronşların daralmasına ve akciğer dokusunun harabiyetine neden oluyor. Bu durum sadece akciğerleri değil, tüm organ sistemlerini etkileyen ciddi sonuçlar doğuruyor" ifadelerini kullandı.
KOAH Teşhisinde Uygulanan Testler
Hastalığın tanısında fiziksel muayenenin yanı sıra çeşitli tetkiklerin önemine değinen Doç. Dr. Sezer, "Bronşlardaki daralma ve akciğer dokusundaki hasarı görmek için bilgisayarlı tomografi kullanıyoruz. Ayrıca, akciğer fonksiyonlarını değerlendirmek için Solunum Fonksiyon Testi uygulanıyor" dedi.
"Sigarayı Bırakmak KOAH'ı Durdurur"
KOAH tedavisinde en önemli adımın sigarayı bırakmak olduğunu vurgulayan Dr. Sezer, şunları söyledi:
"Sigarayı bırakmak, KOAH’ın ilerlemesini durduran en etkili tedavi yöntemidir. Diğer tüm tedavi yöntemlerinin başarısı, hastanın sigarayı bırakmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bu süreç zor olabilir ancak sigara bırakma polikliniklerinden destek alarak başarı sağlanabilir."
KOAH Tedavisinde Bronş Genişletici İlaçlar
Tedavide bronş genişletici ilaçların önemine değinen Sezer, bu ilaçların düşük dozlarda doğrudan akciğerlere ulaşarak etkili bir tedavi sağladığını belirtti. Hastalığın şiddetine göre bir ya da birden fazla bronş genişletici ilacın kullanılabileceğini ifade etti.
"KOAH Alevlenmelerine Dikkat"
KOAH hastalarının, şikayetlerde artış ve mevcut tedavilerin yetersiz hale geldiği alevlenme durumları yaşayabileceği konusunda uyaran Dr. Sezer, bu alevlenmelerin şu nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirtti:
- Sigara dumanı ve zararlı gazlara maruz kalma
- Grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları
- İlaçların düzensiz kullanımı
Bu durumda ilaçların dozunun artırılabileceğini, hatta yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyulabileceğini söyleyen Sezer, "Alevlenme belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır" dedi.