İstanbul’da büyük korkuya yol açan 6.2 büyüklüğündeki deprem, uzmanlar tarafından, büyük İstanbul depremine giden yolun hızlandığı bir işaret olarak yorumlandı. İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, bu depremle ilgili yaptığı değerlendirmelerde, büyük depremin tarihinin 5-6 yıl öne çekildiğini söyledi.

BEKLENEN DEPREMİN KORKUNÇ HABERCİSİ

Prof. Dr. Altan, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, beklenen büyük İstanbul depremini hızlandırdığını ifade etti. 2019 yılında aynı bölgede 5.8 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını hatırlatan Altan, "Bilimsel olarak incelediğimizde 2019 yılında da aynı yerde 5.8 deprem oldu. Şimdi de aynı yerde 6.2 büyüklüğünde deprem ve artçıları olan 5.9 ve 4'lü büyüklüklerde depremler yaşadık. 5 ile 6 büyüklüğü arasında deprem sayısı 50'ye veya 60'a ulaşacak ki büyük deprem olacak. Bunu söyleyebiliriz. Bu deprem bize şunu işaret ediyor: Ben büyük depremi öne çektim diyor. Yani 10 sene sonra olacaksa 8 sene, 5 sene geri çekti. Bir hareket var orada. Aynı noktada 5-6 sene sonra yine bir hareket oldu" dedi.

“DEPREME DAYANIKSIZ BİNA SAYISI ARTIYOR”

Deprem sonrası binaların güvenliğine dikkat çeken Prof. Dr. Altan, İstanbul’daki yapıların çoğunun deprem güvenliğinden yoksun olduğunu vurguladı. Depreme dayanıklı binaların sayısının oldukça az olduğunu belirten Altan, "Yer altı çalışmalarına çok fazla odaklanıyoruz, ancak yer üstüne yapılacak çok şey var. Güvenli binaların sayısı az. İstanbul’daki 1.5 milyon binanın 500-600 bini depreme dayanıksız durumda. Bu deprem, bu sayıyı 100 bin-200 bin daha artırarak 700-800 bine çıkardı. Bu durum çok daha fazla hasar riskini beraberinde getirdi” dedi.

“2000 ÖNCESİ YAPILAR RİSK ALTINDA”

Prof. Dr. Altan, 2000 yılı öncesi inşa edilen binaların çoğunun dökme beton, denetimsizlik ve kötü malzemelerle yapıldığını belirtti. Bu binaların tek tek kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Altan, "2000 öncesi yapılar depremler sırasında en çok hasar gören yapılar oluyor. Bu yapılar güçlendirilmelidir, yoksa kentsel dönüşümle yenilenmelidir" dedi. Vatandaşların binalarını uzmanlara kontrol ettirmeleri gerektiğini belirten Altan, "Binaların dışarıdan görsel olarak hasar görmesi her zaman mümkün değil. Özellikle bodrum katlarda paslanmış demirlerden dolayı betonun yapısal zayıflaması görülebilir. Bu tür incelemeleri tahribatsız yöntemlerle yapmak mümkün." dedi. Depreme dayanıksız binaların her depremde mutlaka etkilendiğini belirten Altan, küçük gibi görünen depremlerin de önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı