Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’deki kredi kartı sayısı 129 milyona ulaştı. 15 yaş ve üzerindeki bireylerin 67 milyonluk kısmı kredi kartı sahibi olurken, kişi başına ortalama iki kart düşüyor. Bu da aidat masraflarının tüketiciler üzerinde ciddi bir yük oluşturmasına yol açıyor.
Ocak ayı itibarıyla kart aidatlarının yükselmesi, şikayet platformlarında tepkilerin artmasına neden oldu. Kart sahipleri, yıllık aidat ücretleriyle ilgili bankalara itiraz etmeye başladı.
BANKALAR AİDAT İSTEYEBİLİR Mİ?
3 Ekim 2014'te yayımlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile bankalar, belirli hizmetler karşılığında kredi kartı aidatı talep etme hakkına sahip oldu. 7 Mart 2020’de yürürlüğe giren yeni düzenleme ile bu hak daha da güçlendirildi. Ancak aynı düzenleme, tüketicileri koruyan bazı hükümler de içeriyor.
Tüketicilerin aidatsız kart talep etme hakkı bulunuyor. Kanunen, bankaların yıllık üyelik ücreti olmayan bir kredi kartı sunma zorunluluğu var. Kart sahipleri, aidat ödememek için şu adımları uygulaması gerek.
Bankanızla iletişime geçerek aidatsız kredi kartı talebinde bulunabilirsiniz ve banka bu talebi yerine getirmek zorundadır.
Ödediğiniz kredi kartı aidatını geri almak için bankaya itiraz dilekçesi yazabilirsiniz. Eğer banka iade talebinizi reddederse, 2025 yılı için belirlenen 104.000 TL’ye kadar olan aidat ücretleri için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz.
Aidatlı bir kredi kartı yerine aidatsız kart kullanarak yıllık aidat ödemekten tamamen kaçınabilirsiniz.
Bankalar, kredi kartı aidatı talep etme hakkına sahip olsa da tüketicilerin bu ücretleri geri alma veya aidatsız kart talep etme hakları bulunuyor. Aidat ödeyen kart sahiplerinin, haklarını kullanarak bankalarla iletişime geçmesi ve gerekirse Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurması öneriliyor.
Bankalar, kredi kartı aidatı talep etme hakkına sahip olsa da, tüketicilerin bu ücretleri geri alma veya aidatsız kart talep etme hakları bulunuyor.
Aidat ödeyen kart sahiplerinin, haklarını kullanarak bankalarla iletişime geçmesi ve gerekirse Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurması öneriliyor.