Her iki mahallede yetiştirilen lahana ve pırasanın lezzeti ile diğer bölgelerde yetiştirilen ürünlerden farklı olduğunu kaydeden Toptaş, “Yıllarca Yukarı Kepen ve Aşağı Kepen bahçelerinde üretilen lahana ve pırasalar kendi iç pazarımızla birlikte komşu il ve ilçelerde bile özellikle aranan ürünler olduğu için bolca tüketilmekteydi” dedi.
DERİN KUYULAR YERÜSTÜ SULARINI BİTİRDİ
Son yıllarda açılan derin kuyular nedeniyle Yukarı Kepen mahallesinden çıkıp Aşağı Kepen Mahallesi’ndeki bahçeleri sulayan yer üstü kaynak suyunun kuruduğunu savunan Toptaş, “Her ne kadar derin kuyulardan sulama yapılsa da istenilen verim alınamamıştır. Derin kuyularda da suyun azalması ile birlikte bu bahçelerde üretilen lahana, pırasa, mısır gibi ürünler ve meyve ağaçları kurumaya başlamış olup hatta bazı çiftçilerimiz kuruyan bu ürünleri sürerek bahçelerini kuru tarıma hazırlamışlardır. Hesapsızca açılan derin kuyular nedeniyle sulama alanlarının genişlemesi ve gece gündüz suyun akıtılması, mevsim sıcaklarının yüksek derecelerde seyretmesi nedeni ile ilçemizin Yukarı Kepen ve Aşağı Kepen mahallelerinde bulunan bu bahçelerinin kurumaya terk edilmesi ve buralarda yetiştirilen lezzetlerinin yok olması ilçe halkı olarak bizleri derinden üzmektedir” ifadelerini kullandı.
SU TÜKETİMİNE SINIRLAMA GETİRİLMELİ
Çiftçinin gelir kaynağı olan bahçelerin kurumasının hem bölgede yaşayan çiftçileri hem de ülke tarımını gelecekte büyük sıkıntılara sokacağını vurgulayan Toptaş, “Aynı zamanda tüketici olan vatandaşlarımız da daha pahalıya sebze tüketmek zorunda kalacaklardır. Bu tehlikeli gidişe dur demek için su tüketimine sınırlama getirilmeli, derin kuyular azaltılmalı, sulama saatleri kısıtlanmalı, çiftçilerimiz bilinçli sulama hakkında bilgilendirilmeli ve ilgili kurumlar tarafından denetlenmelidir. Gelecekte ülkemizi ve tüm dünyayı sıkıntıya sokacak olan aşırı derecede su tüketimini önlemek için bir an evvel tedbirler alınarak bölgelerimizde yetişen lezzet türlerinin yok olması önlenmelidir” diye konuştu.