Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Net’ten Ayşe Kaytan Uçak’a konuştu. Kurt, TOKİ tarafından 2009 yılında gecekondu önleme bölgesi ilan edilen ve o tarihten bu yana hiçbir çalışmanın yapılmadığı Huzur’da, Karapınar’da olduğu gibi örnek bir çalışma başlatacaklarını duyurdu.  

MÜTTEHİTLERE MODEL SUNULACAK

Huzur’da vatandaş ile uzlaşma sürecini başlattıklarından bahseden Kurt, “Huzur’da, yeni ve örnek bir  inşaat yapmayı planlıyoruz. Bizden sonra, Huzur’da vatandaş ile ilişki kurarak inşaat yapacak müttehitlere bir model sunacağız. TOKİ’ye ait bir arsanın satın alma sürecini başlattık. Oradaki esas amacımız vatandaş ile uzlaşarak binaların yenilenmesini sağlamak. 18’nci madde uygulamasını yaptık. Arsa toplulaştırmasını gerçekleştirdik. Toplulaşan arsalarda 3 bin metrekare, 2 bin metrekare, 5 bin metrekare gibi adalar oluştu. O adaları uzlaşarak, uzlaştırarak bina yapacağız. İnsanlara imar hakkına uygun daireler vereceğiz. Bazısı arsasına göre iki daire alır, bazısı bir daire alır, bazısı ise bir daire alır üstüne para verir… Bazıları beş katlı, bazıları altı katlı yapılar olacak.  Karapınar’da inşaatına başladığımız binanın etrafında yeni yeni inşaatlar başlamak üzere. Uzlaşmaları görüyoruz” ifadelerini kullandı.  

ERENKÖY VE 71 EVLER’DE KAT SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Erenköy ve 71 Evler’deki imar sorunu çözmek için çalışmalara başladıkları anlatan Kurt, “Erenköy’ün TOKİ dışında kalan bölgeleri ile 71 Evler’in plansız kalan bölgeleri için imar çalışması yapılacak.  O çalışmaları diğer belediyelerle birlikte değerlendirerek, bir planlama yapmayı düşünüyoruz.  Mevcutta bazı bölgeler iki kata, bazı bölgeler ise dört kata imarlı durumda.  Bunu harmanlayıp, bilime uygun bir hale kavuşturacağız” dedi. 

TOKİ’NİN KOCAKIR PLANLARINA İTİRAZ GELDİ 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Süper Kent” projesinin uygulanacağı Kocakır’daki 838 hektarlık rezerv alanın, 475 hektarının geçtiğimiz şubat ayında TOKİ’ye devredildiğini hatırlatan Kurt, TOKİ’nin geçtiğimiz günlerde askıya çıkan planlarında küçük bir bölgenin katlı yapılardan oluştuğunu, etrafında ise villaların yer aldığını aktardı.  Odunpazarı Belediyesi olarak plan notlarına itiraz ettiklerini açıklayan Kurt, itiraz gerekçelerini şöyle açıkladı: “Büyükşehir Belediyesi’nin riskli alanları dönüştürmek için istediği Eskişehir’in tek rezerv alanı, “ilk evim arsa” projesi kapsamında TOKİ’ye devredildi.  5 milyon metrekarelik söz konusu alan için TOKİ tarafından hazırlanan ve askıya çıkarılan plan notlarında gördük ki, alanın ortasındaki küçük bir kısımda garibanlar için katlı yapılar yer alıyor. Etrafındaki geniş alanların ise 6 metre yükseklikte bağımsız yapılardan oluştuğu görülüyor. Altı metre yükseldiğindeki müstakil yerler villalar… Gariban için villa. Eskişehir’deki bir siyasetçinin söz konusu alanın etrafından arsa topladığı söylentileri de var. Burası Eskişehir’in tek rezerv alanıydı. Amacının dışına çıkıldı. TOKİ’nin hazırladığı planlar askıya çıktı, biz de toplum yararı gözeterek imar planlarına itiraz ettik.” 


“İMARIN TEK SORUMLUSU BELEDİYE OLMALI”

İmar planlarında yetkisinin sadece belediyelerde olması gerektiğine vurgu yapan Kurt, “İmarla ilgili yetki belediyelerin olması gerekirken TOKİ de,  ‘ben yaparım’ diyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de ‘ben yaparım’ diyor. Esas bunları değiştirmemiz lazım. Belediyelerin olduğu yerde imarın tek sorumlusu belediye olmalıdır. Maalesef öyle değil” diye konuştu. 


“KİMSE AĞZINI AÇIP DOĞRUSU ANLATMIYOR”

Kentsel dönüşüm, afet riskli alan ve TOKİ konutları konusunda yetkinin kimde olduğu ile ilgili birilerinin kafa karıştırmaya çalıştığını belirten Kurt, şunları belirtti: “AK Parti il başkanı ve MHP il başkanının geçtiğimiz günlerde açıklamalarını gördüm. Kentsel dönüşüm, TOKİ ve afet riskli alanı karıştırıyorlar. Afet riskli alan demek; adından da anlaşılacağı üzere “afet riski” taşıyan alana doğrudan devletin el koyması anlamına gelir. Bu iş devletin işidir, belediyelerle hiçbir alakası yoktur. TOKİ, yoksullara halk tipi konut yapmak amacıyla kurulan bir kurumdur. Yasadan kaynaklanan belli haklara sahiptir. TOKİ’nin görevi kendisine tanınan hakları kullanarak hazine arazilerinin üzerine ucuz konutlar yapmaktır. Ancak TOKİ onu da yapmıyor. Vatandaşın arsasına Vadişehir’de olduğu gibi kamulaştırma işlemini bitirmeden apartman dikiyor. Lüks konutlar yapıp, satmanın derdinde… Kentsel dönüşüm ise belediyelerin kentteki çöküntü alanları üzerinde yaptığı düzenlemedir. Kendi tercihini ortaya koyarak insanlarla uzlaşarak yaptığı bir uygulamadır.  Üçünün de nitelikleri farklı. Eskişehir’de herkes ezbere konuşuyor. Bu işin doğrudan sorumlusu olan ve ilintisi bulunan İnşaat Mühendisleri Odası, Eskişehir Ticaret Odası, Ticaret Odası’nın inşaat grubu ağzını açıp da ‘şu doğrudur’ demiyor. Bu konuda onları eleştiriyorum. Eskişehir’de sanki kentsel dönüşüm sadece Kazım Kurt’un sorunuymuş gibi bir algı var. Devlette, TOKİ’de, belediyelerde görevini yapsın.”

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak