Selin Çelik
17 yıldır Eskişehir’de yaşayan ve 10 yılı aşkındır geçimini kuryelik yaparak sağlayan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Eskişehir 1. Sıra Milletvekili Adayı Gökay Başar, halktan birinin mecliste olmasının önemli olduğunu ve halkın sesini mecliste duyurmak adına aday olduğunun altını çizdi.
Partisinden gelen teklif üzerine aday olduğunu belirten Başar, milletvekilliğinden ziyade toplumsal bilince inandığını ancak işçi birinin toplumun dertlerini meclise aktarmasının mühim olduğunu dile getirdi. Türkiye’de insanların çoğunluğunun siyasetin içerisinde yer almak zorunda kaldığını söyleyen Başar, kendisi için de sürecin böyle işediğini ve sorgulamaya başladığı andan itibaren siyasetin içerisinde olduğunu aktardı.
Türkiye İşçi Partisi’ni kendi ideolojik görüşlerine en yakın parti olduğu için seçtiğini belirten Başar, parti olarak amaçlarının vatandaşların sesini mecliste duyurmak olduğunun altını çizdi.
“Önceliğim halkın sorunlarını meclise taşımak!”
Vekil seçildiğinde önceliğinin halkın sorunlarını meclise taşımak olacağını söyleyen Başar, sadece ekonomik alanda değil, kültür sanat veya ekoloji gibi farklı alanlardan sorunları da meclise taşıyacağını vurguladı. İlk olarak Eskişehir’de odaklandığı üç temel sorunun; nükleer santral, Alpu Yolu ve havaalanı olduğunu belirten Başar, Eskişehir’in sorunları hakkında şu şekilde konuştu;
“Öncelikle, Eskişehir’de nükleer santral sorunu var. Biz bu konularda oldukça hassasız ve yaşadığımız yerin böyle etkilenmesine seyirci kalamayız. Onun dışında, Alpu Yolu’nun düzeltilmesi herkesin bildiği gibi artık şart. Bunun dışında havaalanı sorunu da var. Şehrimizdeki emekçilerin gözünden bakarsak ise taşeron işçi sorununun tüm ülkemizde olduğu gibi Eskişehir’de de sorun olduğunu biliyoruz... Şehrimizdeki diğer bir sorun ise buradaki öğrencilerin kafelerde asgari ücretin altında ve mobbing ile çalıştırılmasıdır. Bu öğrenciler Eskişehir’de kiraların çok yüksek olması sebebiyle, ailelerinden aldığı harçlık ile geçinemiyorlar. Bu yüzden zor şartlarda çalışmak zorunda kalıyorlar ancak çok düşük ücretlere çalıştırılıyorlar. Burada bir emeğin sömürülmesi var.”
“Kuryeden vekil mi olur? Bal gibi olur!”
İnsanlardan oldukça güzel geri dönüşler aldıklarını belirten Başar, “İnsanlardan olumlu dönüş bekliyorduk ancak bu kadar güzel bir geri dönüş hayal etmemiştik.” dedi. İlk olarak sosyal medyadan ‘kuryeden vekil mi olur?’ gibi tepkilerle karşılaştığını ancak halkın zengin iş adamlarının ve müteahhitlerin vekillik yapabildiği yerde neden bir kurye vekil olamasın diye bir karşı tepki verdiğini dile getirdi. Başar, bunun üzerine “Kuryeden vekil mi olur? Bal gibi olur!” sloganının ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
“Ben halkı anlıyorum diyenlerden değilim, ben halkım”
Seçilirse amacının halkın sesini meclise taşımak olacağını söyleyen Başar, “Çünkü ben halkı anlıyorum diyenlerden değilim ben halkım. Ben de kiramı öderken, faturalarımı öderken ve evime alışveriş yaparken zorlanıyorum… Bunları birilerinin mecliste anlatması lazım çünkü mecliste çoğunlukla patronlar ve zenginler var. Halktan biri yok… Halkın sorunları anlatan çok az sayıda kişi var. Bizim 4 vekilimiz sorunları anlatmaya çalışıyor ancak bu sayıyı yukarı çekmemiz lazım..” dedi. Parti olarak ortak amaçlarının ise tüm suçluların adil bir yargı önünde yargılanması olacağını belirten Başar, bunun için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi.
Meclise beni değil kendilerini taşıyacaklar!
Bugüne kadar kendisinin de oy veren bir seçmen olduğunu vurgulayan Başar, “Bana da gelip oyunuzu bekliyoruz diyen vekil adayları, vekil olduktan sonra bizi arayıp sormadılar.” diyerek bunları kendisinin de daha önce yaşadığını aktardı. Başar, “Ben insanlara seni anlıyorum değil, ben senim diyorum! Aslında halk meclise beni değil kendilerini de taşımış olacak.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Gökay Başar Kimdir?
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Eskişehir 1. Sıra Milletvekili Adayı Gökay Başar, eskisehir.net’e kendisini şu şekilde tanıttı;
“Ben Gökay Başar. 30 yaşındayım. İzmir doğumluyum ancak 17 yıldır Eskişehir’de yaşıyorum. Geçimimi Eskişehir’den sağlıyorum. 10 yıldır da moto kurye emekçisiyim. Aslında 17-18 gibi çocuk sayılabilecek yaşlardan beri işçi olarak çalışıyorum. Eskişehir’de gazete, broşür, dergi dağıttım. 20 yaşından sonra moto kuryelik yapmaya başladım. Eskişehir’de yaşıyorum ve evliyim.”