Haber: Nur Öven

Muhabirimiz Nur Öven, Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Murat Taraktaş ile Dede Korkut Parkı’nda kalp sağlığımızı, kovid aşılarını, yeme-içme alışkanlıklarımızı konuştu. Uzm. Dr. Taraktaş, bayram sofraları hakkında şunları söyledi:
NERESİ ÇALIŞIYORSA KAN ORADA TOPLANIYOR
“Çocukluğumuzdan beri bayramlarda kavurma ve ciğer yapılır. Bunun önüne geçilemez. Yapılması da gerekir. Adetlerimizi kesinlikle bırakmamalıyız ama kalp hastası olsa da olmasa da bizim önerimiz hiçbir şeyi yeme değil, her şeyi tadında yemek çok önemli. Ağır ve yağlı yemekleri tercih etmiyoruz. Abartmadan özellikle bayram sabahı ağır yemeklerden kaçınmak gerekiyor. Vücudumuzun neresi çalışıyorsa kan orada toplanıyor. Yemekten sonra mide-bağırsak kısmında kan toplanıyor. Damar tıkanıklığı olduğu zaman kalbe giden kan miktarında azalma olabiliyor. Aşığı yağlı yemekler ani yağ yükselmesine bağlı damarlarda tıkanıklıklara pıhtılara neden olabiliyor. Bu bizim önümüze kalp krizleriyle geliyor.”
SİNDİRİM AĞIZDA BAŞLAR
“Bu noktada bir porsiyon ya da şu kadar bu kadar demek doğru olmaz. Bizi izleyen çok farklı boyda, kiloda ve yaşam biçiminde insanlar var. Hepimizin yapması gereken çok basit bir şey var… Bir lokmayı beş defa çiğnemek. Bu çok önemli bir şey… Sindirim ağızda başlar. Mideye aşığı yüklenme, yüklenme sonunda aşığı kan şekeri yükselmesi, bunun sonunda da insülin salgılanmaları oluyor. Aşırı karbonhidrat, şekerli yediğimizde ya da ağır yemekler yediğimizde insülin fazla salgılanıyor ve şeker düşüyor. Şeker düşünce ve mide birden genişlediği zaman açlık hissi daha da artıyor. Kısır döngüye giriyoruz. Lokmayı ağızda beş kere çiğnemek vücudun adapte olmasını sağlıyor. İnsülin yükselmesine karşı da vücudu hazırlıkla hale getiriyor. Yemek yerken sakin bir şekilde herkes bir lokmasını beş defa çiğnerse daha sağlıklı olur.”
KOVİD AŞILARI KALP KRİZLERİNİ ARTIRDI MI?
Uzm. Dr. Murat Taraktaş, Nur Öven’in “Özellikle kovid aşıları sonrası kalp krizleri arttı deniyor. Bu doğru mu” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bir kere sağlık, tıp bir matematik değil. Yani iki kere iki dört değildir. Sıfır da olabilir bir milyar da olabilir. İlk görev yerim Hatay, Antakya’da bal yediği için kalbi duran aynı aileden üç kişi gördüm. Yaşlılar da var kalp krizi ama gençlerde de çok fazla oldu. Pandemide evdeydik. Hayat durdu. Hareket edemedik. Ekonomiler bozuldu. İnsanlarda strese girdi. Stres çok tetikliyor. Bunun yanında aşılar… Aşılar bize özgürlüğü geri verdi. İnsanların dikkat etmesi ve unutmaması gereken şey şu; kovid hala var! İnsanlar ‘kovid bitti, her şey aşıya bağlı’ diye düşünüyor. Kovidi anlamak için daha çok zamana ihtiyaç var. Klinik çalışmasına ihtiyaç var. Belki 10 yıl sonra kulak kanseri olarak çıkacak karşımıza…”

DİŞ AĞRISI İLE GELDİ AMA 
Kalp krizi belirtilerini iki ana gruba ayıran Uzm. Dr. Murat Taraktaş, şunları kaydetti: “Kalp krizinin klasik ve klasik olmayan belirtileri var. Tipik belirtiler göğüs ağrısı, nefes darlığı… En büyük semptom göğüs ağrısı. Göbek deliği ile alt çene arasında herhangi bir yere gidebiliyor. Çoğu hastada mide ile çok karışıyor. Kola, sırta yayılabiliyor. Beklenen sol kol ağrısıdır. Ama ben diş ağrısı ile gelip kalp krizi geçiren hasta da gördüm. Göğüste baskı, yanma varsa, yürüyünce sıkışma oluyorsa kalp krizi belirtisi olabilir.”
TÜM DOKTORLARIN ORTAK İKİ DERDİ
Şeker hastaları için ayrı bir başlık açan Uzm. Dr. Murat Taraktaş “Şeker hastaları çok tehlikeli. Damarla birlikte sinir tutulduğu için onlar kalp krizi geçirdiklerini fark etmeyebiliyorlar. Şeker hastaları yılda bir kez muhakkak kalp muayenesi olması gerekiyor. Tüm hekimlerin ortak derdi şeker ve sigara. Bu ikisi gerçekten hekimlerin mustarip olduğu iki durum” dedi.