40 yaş ve üzeri kadınların düzenli mamografi taraması yapmasının önemine değinen Dr. Selim Barış Gül, "Ulusal ve uluslararası sağlık otoriteleri, 40 yaş üstü kadınlara 2 yılda bir mamografi taraması öneriyor. Mamografi, erken dönemde meme kanserini tespit etmede en etkili yöntemdir" şeklinde konuştu. Erken teşhis sayesinde kanserin küçük boyutlardayken tespit edilerek tedavi sürecinin hızla başlatılabileceğini belirtti.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
40 yaş altındaki kadınlar için mamografinin etkinliğinin sınırlı olduğunu ifade eden Dr. Gül, bu yaş grubunda ultrasonografi gibi farklı tanı yöntemlerinin tercih edilebileceğini belirtti. Ancak, kendi kendine düzenli meme muayenesinin de etkili bir yöntem olduğunu vurguladı. Dr. Gül, kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılması gerektiğini şu şekilde açıkladı:
Her ay, regl bitiminden sonra aynı dönemde düzenli olarak meme muayenesi yapılmalıdır.
Ayna karşısında meme asimetrisi, çukurlaşma, kızarıklık veya anormal bir görüntü olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Elle muayenede dairesel hareketlerle meme dokusunda sertlik, kitle veya herhangi bir anormal değişiklik olup olmadığı hissedilmelidir.
Koltuk altı bölgesi de kontrol edilmeli, şişlik veya hassasiyet olup olmadığına bakılmalıdır.
Dr. Gül, "Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilirlik oranı yüzde 90’ın üzerine çıkar. Bu nedenle kadınların düzenli kontrol ve taramaları aksatmaması önemlidir" dedi. Ayrıca, kendi bedenini tanıyan ve erken belirti farkındalığını artıran kadınların meme kanseriyle mücadelede daha başarılı olabileceğini belirtti.
Dr. Gül, meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, kadınların bilinçli olmaları ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamaları gerektiğini söyledi.