Son dönemde döviz piyasalarında belirgin dalgalanmalar yaşanırken, dolar/TL kuru 42 seviyesini test ederek tarihi zirveye ulaştı. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyon sonrasında piyasada belirsizlik artarken, yatırımcıların dövize yönelmesi kurdaki yükselişi hızlandırdı. Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçmek ve piyasaları dengelemek amacıyla Merkez Bankası yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.

Merkez Bankası’nın müdahalesi sonrasında dolar/TL kuru 38 seviyelerine kadar gerileyerek günü tamamladı. Ancak, piyasalardaki oynaklığın devam etmesi nedeniyle, TCMB yeni bir adım atarak TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlayacağını açıkladı.

Merkez Bankası tarafından yapılan basın duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

"Döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak, döviz kurlarında gözlenebilecek oynaklıkları engellemek ve döviz likiditesini dengelemek amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanacaktır."

Merkez Bankası'nın döviz piyasalarına yönelik bu hamlesi, piyasada spekülatif hareketlerin önüne geçmek ve Türk lirasının istikrarını korumak adına kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, TCMB’nin piyasadaki döviz talebini dengelemek ve döviz arzını artırarak kur üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla bu tür önlemler aldığını açıklandı.

Ayrıntılar geliyor...

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi