İşletmelerin faaliyet alanlarında çaldıkları müzikler, yeni bir telif düzenlemesi kapsamında lisans ücreti yükümlülüğü ile karşı karşıya kalması gündeme bomba gibi düştü.

Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MESAM) tarafından ülke genelinde pek çok işletmeye gönderilen ihtarnamelerle, işletmelerden metrekare başına yıllık 6 bin TL telif bedeli talep ediliyor.

Kapsam dahilinde; kuaförler, restoranlar, kafeler, marketler ve benzeri kamuya açık alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin, arka planda müzik yayını yapmaları durumunda lisans ücreti ödemeleri gerekiyor.

Belirtilen ücretin ödenmemesi halinde işletmelere yönelik yaptırımlar arasında lisans bedelinin üç katına kadar tazminat, banka hesaplarına haciz işlemi ve 1 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezası riski bulunuyor.

restoran

Berber Recep Gökçetin, sabah dükkanını açtığında eline ulaşan ihtarnameyi görünce şoke olduğunu açıkladı.

İhtarnamede, 'Salonunuzda müzik çalıyorsanız yıllık 8-12 bin TL lisans ücreti ödeyeceksiniz, aksi halde yasal işlem başlatılacak' ifadeleri yer alıyordu. Gökçetin, "Müşterilerimizle sohbet ederken radyodan şarkı açıyorduk. Şimdi 'Ya öde ya da müziği kapat' diyorlar. Ödemezsek hapis cezası bile var. Bu nasıl bir uygulama?" diye isyan etti.

Restoran 2

Berberlik yapan bir işletme sahibi, işletmesine gönderilen resmi ihtar yazısı ile karşılaştığını, bu yazıda yıllık lisans ücretinin 8 bin ila 12 bin TL arasında değiştiğinin belirtildiğini bildirdi. İ

İşletme sahibi, işletmesinde sadece radyo yayını açtıklarını ve yayınların da bu kapsamda değerlendirildiğini belirtti.

MESAM tarafından yapılan açıklamada ise umuma açık alanlarda yapılan müzik yayınlarının telif hakkı kapsamına girdiği, eser sahiplerinin haklarının korunması amacıyla lisans uygulamasının zorunlu olduğu vurgulandı.

Kaynak: Sabah