Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin bir yılını değerlendiren Candemir, Ünlüce’nin iletişime açık bir isim olduğunu söyledi. Kent lokantaları, kapalı pazar yeri, hayvan barınağı gibi konularda adım atılmasının değerli olduğunu belirten Candemir, kentsel dönüşüm konusunda da çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
“Eskişehir’in acil problemi ana arterlerdeki kentsel dönüşüm”
Anlık değil kalıcı çözüm vurgusu yapan Candemir, “Öncelikle şöyle bakmak gerekiyor olaya: Ayşe Hanım her ne kadar kendisi bu seçimde yeni seçilmiş bir belediye başkanı olsa da kendisi daha önce Sayın Yılmaz Büyükerşen’in kadrosunda bulunan bir isimdi. Devamı gibi görmek gerekiyor. Bir yıla baktığımız zaman tabi ki Ayşe Hanım daha farklı bir kişilik, karakter. İletişime daha açık gibi duruyor. Ama bizim ölçülerimiz farklı. Biz palyatif ölçülerden ziyade, Eskişehir’in kronik sorunlarına neşter vurmak gerekiyor. Ne yazık ki bu konuda bir şey göremiyoruz. Kent lokantalarının açılması, kapalı pazar yerinin çözülmesi, hayvan barınakları meselesi bunlarda adımlar atıldı ama bizim Eskişehir olarak öncelikli konularımız, yıllarca sizlerle paylaştığımız gibi afete hazırlık ve kentsel dönüşüm. Burada da üstüne basa basa söylüyoruz. Eskişehir’in acil problemi ana arterlerdeki kentsel dönüşüm. Bununla alakalı ortaya bir çalışma koyulmuyor” diye konuştu.
“Bu bir siyasi parti meselesi değil”
Eskişehir’in kronikleşmiş sorunları olduğunu söyleyen ve çözüm çağrısı yapan Candemir, “İnşaat Mühendisleri Odası, ESTÜ dahil olmak üzere yapılan çalışmalarda özellikle kent merkezindeki bina stokunun çok kötü olduğunu biliyoruz. Bizim için öncelik bunlar. Bu konularda adım atılmadığı sürece bizim herhangi bir belediye başkanına başarılı deme şansımız yok. Çünkü bizim için asıl mesele kronik sorunların çözülmesi. Ki bu hayati bir mesele. Bunu 5-6 yıldır sürekli dile getiriyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ya da ilçe belediyelerinin bu işlere bütçesi yetmez. Zaten bunu kabul ediyoruz. Ama siz ortaya bir proje koyarsınız, bu dönüşümle alakalı belediyenin yapabileceği kısmı belediye yüklenir. Diğer konularda da biz Cumhur İttifakı olarak merkezi hükümetten gerekli desteği sağlamamız gerekiyor. Bu bir siyasi parti meselesi değil. Eskişehir’in öncelikle çözülmesi gereken problemi. Biz bu problemlerin çözümü noktasında adım atılmadığı sürece yerel yönetimlerde kimseyi başarılı olarak kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
“Hasan Polatkan Havalimanı’nı daha da büyütmemiz gerekiyor”
“Hasan Polatkan Havalimanı’nı daha da büyütmemiz gerekiyor” diyen Candemir, “Gerekli çalışmaları yapmamız gerekiyor. En son Turizm Bakanlığı ile Kızılinler Termal Projesi Serbest Havaalanı konusunda görüşmeler yapıldı. Belirli bir mesafe kat edildi. İnşallah Kızılinler’de bu termal tesisler oluştuğunda beklentimiz Hasan Polatkan Havaalanı’nın uluslararası havaalanı niteliğine kavuşmasıdır. Eskişehir ekonomisine de çok büyük katkısı olacaktır. O projenin hayata geçmesi Hasan Polatkan Havaalanı’nın da kaderini değiştirecek. İnşallah her sene yaşadığımız bu sorun ortadan kalkacak” dedi.
“Bisiklet yollarında bazı güzergahlar sıkıntılı”
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaya başlanan bisiklet yolları hakkında da konuşan Candemir, “İlk etapta 37 kilometre. Güzergâhları incelediğimizde bazı güzergâhlar zaten bu işler için uygun. Ama bazı güzergâhlarda sıkıntı yaşanabilir. Kronik sorunlarımızdan birisi de trafik sorunu, otopark sorunu. Bunun etkisi olacak. Ama uygun olan yerlerde de anlamlı olacak. Çünkü baktığımız zaman şehir içi ulaşımda mümkün olduğunca yayalaştırma projelerimiz var. Bekleyip göreceğiz. Bazı güzergâhlar bence de sıkıntılı. Ama ihtiyaç mı? İhtiyaç. Yapılması gerekiyor. Bizim atık yeni yollar, yeni bulvar açmamız gerekiyor. Yeni otoparklar yapmamız gerekiyor. Merkezde yapılacak kentsel dönüşümde bunların hepsi bir arada değerlendirilip Eskişehir daha yaşanabilir bir kent haline getirilebilir” ifadelerini kullandı.