Yeni düzenlemeye göre, kurye olmak isteyen kişilerin mesleki yeterlilik sertifikasına sahip olması ve adli sicil kaydının temiz olması zorunlu hale getiriliyor. Yapılan açıklamalarda, düzenlemenin hem kuryelerin güvenliği hem de vatandaşların korunması amacıyla hazırlandığı açıklandı. 

sdf_Motorlu_ kuryeler_ Trafikte _saygı_ görmüyoruz_

Sabah'tan Barış Şimşek'in haberinde yer alan bilgilere göre, Motosiklet Sürücüleri Federasyonu (MOSEF) Genel Başkanı Murat Tomris, Türkiye’de kayıtlı bir milyon, kayıtdışı çalışanlarla birlikte toplamda iki milyona ulaşan motokurye sayısına dikkat çekti. Tomris, bu durumun sektörde milyarlarca liralık vergi kaybına yol açtığını belirtti.

BAKANLIK DETAYLARI AÇIKLADI

Tomris, kayıt dışı çalışan kuryelerin çoğunlukla WhatsApp ve Telegram gibi platformlar üzerinden anlık iş aldığını ve bu süreçte herhangi bir adli sicil kontrolü yapılmadığını ifade etti. Bunun sonucunda hapishaneden çıkan birçok kişinin doğrudan motokurye olarak çalışmaya başladığını ifade etti..

Son dönemlerde uyuşturucu baronlarının, kurumsal firma kıyafeti giyen motokuryeleri kullanarak uyuşturucu taşıttığını belirten Tomris, kuryelerin bazen bu durumun farkında olmadan yasadışı işlere karıştığını dile getirdi. "Örneğin bir müşteri, acil gönderi adı altında yüksek ücret teklif ederek bir takım elbiseyi teslim ettiriyor. Ancak, elbisenin gizli bir yerine uyuşturucu saklanmış olabiliyor ve bu durum kuryeyi istemeden suça ortak edebiliyor."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pandemi sürecinde motorlu kurye sayısında büyük bir artış yaşandığını belirtti. Uraloğlu, "Hem güvenlik hem de kuryelerin haklarını koruma açısından bir düzenleme ihtiyacı doğdu. Bu çalışmaları İçişleri Bakanlığı ve BTK ile koordineli olarak sürdürüyoruz. Kuryeler evlerimize kargo getiriyor, bu nedenle onların güvenilir olması için yeni sorumluluklar getireceğiz" dedi.

Kaynak: Sabah