Deprem bilimci Naci Görür, Kütahya bölgesindeki fay hatlarının aktif olduğunu ve büyük depremler üretme potansiyeli taşıdığını belirtti.

Zemin sıvılaşması gibi tehlikelerin mevcut olduğunu ifade eden Görür, bölgenin acil bir mikro bölgeleme çalışmasına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bu durum, şehirde büyük bir depremin her an olabileceğini gösteriyor.

Kütahya'nın deprem riski hakkında önemli açıklamalarda bulunan Görür, "Kütahya, bir deprem şehri. Doğu bölgelerde doğrultu atımlı faylar, batıda ise graben ve horst yapıları ön planda," şeklinde konuştu. Kentin, bu iki fay sistemi arasında bir geçiş bölgesi olduğunu belirten Görür, tarih boyunca 7'nin üzerinde büyüklükte depremlerin yaşandığını hatırlattı.


ZEMİN SIVILAŞMASINA DİKKAT!

Görür, Kütahya’nın zemininin sıvılaşma riski taşıdığını ifade ederek, "Öncelikle bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerekiyor. Yer altı ve yer üstü dinamiklerin detaylı olarak incelenmesi şart," dedi. Bu verilerin, yerel yönetimlerin deprem riskine karşı daha etkin önlemler alabilmesi için kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Kütahya’nın mevcut inşaat uygulamalarına da eleştirilerde bulunan Görür, "Kütahya, düzlük alanlarda grabenin tavan bloku üzerinde risksiz evler inşa etmeye devam ediyor," ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi