Proje hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, leblebi sektöründeki sıkıntıları aşmak için yapılan çalışmaların önemli olduğunu belirtti. Tefenlili, “Yerel nohutların verimindeki düşüş nedeniyle leblebi sektörü yurtdışına hammadde tedarik etmek zorunda kaldı. Geliştirdiğimiz yüksek verimli, iri taneli ve işleme dayanaklı nohut çeşitleriyle yerli üretimi artırarak ithalatın önüne geçmeyi hedefliyoruz. Çiftçilerimiz ve leblebi imalatçılarımız rahat bir nefes alacak” dedi.

Denizli, Uşak ve Burdur illerindeki iklim şartlarına uyum sağlayabilen yeni nohut çeşitlerinin, özellikle makinalı hasada uygunluğu ve yüksek verimi ile dikkat çektiğini belirten Tefenlili, Uşak Kırmızı, Yeşilova ve Tavas Nohut Popülasyonları ile Sarı-98 nohut çeşidinin proje için materyal olarak kullanıldığını açıkladı.

"Tohumculuk, Türkiye’nin milli meselesi olmalıdır"

Tefenlili, nohut islahı konusunda önemli ilerlemeler kaydettiklerini ve geliştirilen çeşitlerin tescil sürecinin hızla ilerlediğini vurguladı. Sarı-98 çeşidi 2021’de tescil edilirken, Borsa-20, Tavas 150 GY ve Yeşilova 250 GY çeşitlerinin de tescil aşamasında olduğunu belirtti. Ayrıca, Borsa-20 çeşidi 2024 itibarıyla üretim izinli hale gelmiş ve tohum üretimi için önemli bir adım atılmıştır. Tefenlili, "Türkiye’nin kendi kendine yeten bir nohut üreticisi haline gelmesi için tohumculuk çalışmalarını hızla sürdürüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı