Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından Tepebaşı İlçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesi mevkiine yapılmak istenen altın-gümüş madeninin halkın katılımı toplantısı 15 Ağustos’ta gerçekleşti. Toplantı sonrasında tutanakları katılımcılara ve sivil toplum örgütlerine vermeyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile toplantıya katılan doğaseverler arasında gerginlik yaşandı. Geçtiğimiz günlerde aralarında Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru’nun da bulunduğu Mert Güzel ve Bedi Uygar Uğurlu halkı galeyana getirme ve devletin araçlarına zarar verme suçlamasıyla savcılığa ifadeye çağrıldı. 30 Aralık’ta savcıya ifade veren Kumru, Eskişehir Net’e konuştu.
“Zam eylemlerinde de oradaydım”
İfadesine ilişkin konuşan Kumru, kamusal bir görevinin olduğunu ve halkın katılımı toplantısında mala zarar verme ya da halkı galeyana getirme gibi bir durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Toplumsal konulara ilişkin hassasiyetinin olduğunu belirten Kumru, daha önce zam eylemlerine de katıldığını, o dönemde de ifadeye çağrıldığını kaydetti.
“Tarafımız şehrin menfaatidir”
Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı olarak yoksulluk ve çevre konularının kendilerinin asli konuları olduğuna dikkat çeken Kumru, “Ben savcıya da söyledim bunları. Asla pişman değilim. Bilinçli oradaydım. Kentin gelişimiyle ilgili her konuda müdahil oluyoruz. Bizim tarafımız yok. Tarafımız şehrin menfaatidir” dedi.
“Üniversiteler niye susuyor?”
Kumru, “Ben Alpu’ya yapılmak istenen kömürlü termik santralde de Kaymaz’da da, Sevinç’te yapılan ÇED toplantısında da oradaydım. Şehrin menfaatini savunmak benim görevim. Hep şehrin en değerli yerlerine göz dikiyorlar. Üniversiteler niye susuyor? Eskişehir’deki üniversitelerden bilimsel açıklamalar bekliyoruz. Ama yapmıyorlar. Üniversiteler bu konularla ilgili bizler, vatandaşları bilgilendirmeli” diye konuştu.