Odunpazarı Belediyesi, 11 ili etkileyen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin 2. yılı anısına anlamlı bir anma programı düzenledi. “Unutmadık” sloganıyla yapılan program, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde (YKSM) gerçekleştirildi. Hatay’ın Antakya ilçesinde kurtarma çalışmalarına katılan Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (OBAK) ve Sunuculuk Atölyesi’nin iş birliğiyle yapılan programa, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve çok sayıda vatandaş katıldı. Depremlerde hayatını kaybedenlerin anıldığı programda, gelecekte benzer acıların yaşanmaması için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.
"KANUN HER ŞEYİN ÖNÜNDEDİR"
Anma programı, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Programda konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 yıl geçtiğini belirterek, sosyal bir devletin gerekliliklerinden bahsetti. Başkan Kurt, "Sosyal bir devlette vatandaşlarımız 2 yıl çadırda ya da konteynerde kalmaz. Bu sorunu çözemedik. Dünya kıskanırken biz hala bunu çözemiyorsak, diğer ülkeler ne yapar bilemiyorum” dedi.
Başkan Kurt, 10 Ocak 2025 tarihinde bir milletvekili tarafından imar affı ile ilgili verilen kanun teklifini eleştirerek, “Hala bu kanun teklifini meclise sunuyorlarsa, boşuna uğraşıyoruz. Kanun, her şeyin önündedir” diye konuştu.
Başkan Kurt, imar yasalarının sorumlusunun belediyeler değil, Ankara olduğunu belirtti. Depremin sorumluluğunu belediyelerin üzerine atılmasının doğru olmadığını vurgulayan Başkan Kurt, "Her şeyin sorumlusu Ankara’dır ve Ankara, bu işin hesabını vermemiştir. Kimse üstünden atıp kurtulmaya kalkmasın" dedi.
Eskişehir’in deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Başkan Kurt, şehrin fay hattı üzerinde bulunduğunu ancak bu hattın yerinin tam olarak belirlenemediğini de sözlerine ekledi.
"SESİMİ DUYAN VAR MI?"
Başkan Kazım Kurt’un konuşmasından sonra, OBAK’ın Hatay’ın Antakya ilçesi ve diğer deprem bölgelerinde gerçekleştirdiği kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verildi. OBAK gönüllüsü Nurcan Ertora, OBAK Üyeleri Merih Aydın ve Yiğit Demircan’ın konuşmalarının ardından, OBAK Ekip Lideri Ercan Temel, Odunpazarı Belediyesi’nin afet hazırlık durumu ile ilgili bir sunum yaptı.
Program, Sunuculuk Atölyesi’nin hazırladığı anlamlı bir bölümle devam etti. Atölyeden eğitmen Serpil Vurucu ve katılımcılar, şiirler ve yazılarla 6 Şubat depremini, ihmalleri ve alınmayan tedbirleri anlattılar. Ergün Elibaş, "Ruhumda Sızı" ve "Bir İnsan Ömrünü Neye Vermeli" eserlerini seslendirirken, Aydın Ünal ise "Bekleme Yar" adlı eseri söyledi.
Programın sonunda, arama kurtarma çalışmaları sırasında enkaz altındaki insanlara ulaşmak için kullanılan ve depremin simgesi haline gelen “Sesimi duyan var mı” sloganı, Sunuculuk Atölyesi üyeleri tarafından seslendirildi. Bu anlamlı söz, depreme maruz kalanların anısına ve yer altında kalanlara adandı.
Program, “Sesimi duyan var mı?” sloganı ile sona erdi, katılımcılara duygu dolu bir an yaşattı.