Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Net ekranlarında ekonomi, yatırımlar, işsizlik sorununu ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


YATIRIMLAR DURDU 

Türkiye’nin ekonomi politikasının sanayiciye etkilerinden bahseden Küpeli, “Sanayici önünü görmek istiyor. Piyasadaki nakit akışının daralması, krediye erişimdeki sorunlar ve kredi maliyetlerinin yükselmesi sanayiciyi sıkıntıya sokmaya başladı. Yatırımlar bugün için hemen hemen durma noktasında. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde her sene yeni yatırımlar için çok sayıda arsa tahsisi yapardık. Bu sene daha hiç yapmadık.  Yatırım için plan ve projesiyle gelen de yok. Eskisi gibi değil, işler çok yavaş. Sanayici ürettiği ürünü satamıyor. Beyaz eşyadan metale kadar… Türkiye’nin 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. Bu ihracat hedefine ulaşmak için yatırım yapmamız gerekiyor. Mehmet Şimşek’e bir kredi verildi. Şuan da onun sonuçlarını bekliyoruz.  Sanayici genel olarak şuan da stoka çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu. 


GÜVEN OLURSA EKONOMİ TOPARLANIR

“Vatandaşlara gerekli güveni verebilirsek ekonomi toparlanır” diyen Küpeli, şunları belirtti: “Ekonomi geleceği satın alma sanatı gibidir. Biz insanları ekonomi politikalarını inandırdığımız zaman ve gelişmelerde bizim söylemlerimizi destekler gelişmeler olursa her şey kendi kedine düzelecektir. Ben, Türkiye’nin bundan daha kötüye gideceğini düşünmüyorum.” 


DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ

Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek’in performansıyla ilgili de değerlendirme de bulunan Küpeli, “Üçüncü çeyrekten itibaren ekonomi politikalarının somut örneklerini de görmemiz lazım. Eğer onları görmeye başlarsak, Mehmet Şimşek’in hem performansıyla ilgili değerlendirmeyi daha net yapabiliriz. Söylemleriyle, yapmaya çalıştıklarıyla vatandaş tarafından ilgi ve dikkatle izleniyor” dedi. 
 
RAKAMLARI GERÇEKÇİ BULUYORUM

TÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyon verilerini de değerlendiren Küpeli, “Ben daha fazla düşmesini bekliyordum. 2024 yılı sonunda en azından 30’lu rakamları görürsek, bu politikalarla ilgili doğru işler yapıldığına ikna olabiliriz. TÜİK’in açıkladığı rakamlar çok da gerçeğin dışında rakamlar değil. Piyasadaki reel enflasyonun 70’in altına düştüğünü düşünüyorum” diye konuştu. 

ŞİRKETLERİN KARLILIKLARI DÜŞTÜ 

Küpeli, TÜİK Başkanının “şirket karları enflasyonu yukarı taşıyor” ifadeleri için, “TÜİK başkanına bu konuda katılmıyorum. Ya bir yanlış anlaşılma ya da eksik bir değerlendirme var. Şirketlerin kar ettiği yok. Büyük bir kısmı gelirlerinin çok büyük bir kısmını finansman giderlerine ayırmak durumunda kaldılar” yorumunda bulundu.  

BATAN YA DA EL DEĞİŞTİREN FİRMA YOK

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kapanan firma sayısının olup olmadığıyla ilgili de konuşan Küpeli, “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 908 tane katılımcı var. Bunlardan 658’i üretimde. Dönem dönem el değiştirmeler oluyor. Batan, el değiştiren firma çok yok” dedi. 

“NE OLURSA YAPARIM” DİYENİ İŞE ALIYORUZ, İŞE GELMİYOR

Eskişehir sanayisinde yaşanan eleman bulma sorunuyla ilgili değerlendirme de bulunan Küpeli, şunları söyledi: “Sanayideki çalışma koşullarının kötü olduğunu hiç düşünmüyorum. Biz artık çalışmayı sevmeyen,  kolay para kazanmak isteyen bir toplum haline geldik. Bizi arayıp yakınları için iş isteyenler, ‘ne olursa yaparım’ diyenler oluyor. İşe alıyoruz, işe gelmiyor. Ya da bir gün çalışıyor, diğer gün gelmiyor. Biz de değil, devlet dairesinde çalışmak istiyor. Fenomenlikle ya da başka bir şeyle kolay para kazanmak gibi bir hastalık oluştu. ” 

EN DÜŞÜK MAAŞ 20 BİN LİRANIN ÜZERİNDE 

Sanayide çalışan mavi yakanın en düşük 20 bin liranın üzerinde maaş aldığından bahseden Küpeli, “Sanayide asgari ücretle çalışan pek yok. Asgari ücret 17 bin lira… Genel olarak sanayide çalışanların 20 bin lira ile 250 bin lira arasında değişen maaşları var. Konumuna ve pozisyonuna göre ücreti değişiyor. Beden işçileri 20 bin lira ile 35 bin lira arasında maaş alıyor. Sanayide çalışan da istikrarlı bir gelir vardır” ifadelerini kullandı. 

YILLIK 2 BİN ÇALIŞANA İHTİYAÇ VAR

Eskişehir OSB’de 49 bin çalışanın olduğunu anlatan Küpeli, “2026 yılına kadar bu sayının 55 bin civarına gelmesini planlıyoruz. Yılda 2 bin civarında çalışma arkadaşına ihtiyacına var. Taşın altına elimizi koyduk.  Bin civarında yeni iş gücü üretme kabiliyetimiz oluştu. 2018’de MEGEM diye bir şirket kurduk. Her sene 180 kişiyi iş hayatına kazandırıyorduk, şimdi 750’ye çıkardık. Her sene 750 kişiyi sanayiye kazandırıyoruz. Yüzde 98’ini bölgemiz de işe yerleştiriyoruz” diye konuştu. 

KEŞKE OLSA DA ALSAK 

Eskişehir sanayisinde çalışan yabancı uyruklu vatandaşların istihdamına ilişkin de konuşan “Keşke olsa da çok alsak. Biz de sanatkar olan, işi bilen ve sebat eden insanlara ihtiyaç duyuyoruz. Ancak onlar da kolay kazanç peşindeler. Sokaklarda görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

BU KADAR EMEKLİYE 20 BİN LİRA MAAŞ VERİLMEZ

Küpeli, “EYT’nin sanayici nasıl etkiledi” sorusuna şu yanıtı verdi: “Fena etkiledi, mahvolduk. Hemen hemen bütün şirketlerin bütçelerini de, planlarını da bozdu. Üretim kalitesini ve üretim miktarını da etkiledi. İhtiyacımız olan iş gücü elimizden kaydı gitti.  Kıdem alacağı olmadığı için hiç eyvallahı yok. 38, 40 yaşında emekli olanlar var.  Tecrübelerinin zirvesine gelmeye başlamışken, bunları emekli ederek iş yaşamının dışında bırakıyoruz. Dünya da dört tane çalışan bir tane emekliye bakıyor. Biz de 1,6 çalışan bir tane emekliye bakıyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil.  EYT hem devleti bozdu hem de sanayicileri… Bir an evvel düzeltilmesi lazım. Bugün 10 bin lira emekli maaşını nasıl artıracaksınız? 16,17 milyon emekliyle bu olur mu? Devletin bir bütçesi var. Bu kadar emekliye kalkıp 20 bin lira maaş veremezsiniz. Herhalde ben de maliye bakanı olsaydım veremezdim.” 

ASGARİ ÜCRETE ZAM ENFLASYONU KÖRÜKLER

Küpeli, asgari ücrete ara zam tartışmalarıyla ilgili de şunları söyledi: “Olursa çok yanlış olur. Enflasyonu tekrar körükler. Bana göre asgari ücretin 17 bin lira olması da yanlış. 11 bin liradan 14-15 bin liraya çıksaydı, enflasyon bugün bu rakamlarda olmayacaktı.  Asgari ücrete yapılan zamlar alım gücünü ve refahı artırmıyor.” 

SANAYİYE TRAMVAY FUZULİ OLUR

Sanayiye tramvayla ulaşımla konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Küpeli, “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ne tramvay gelmesi fuzuli, boşa yapılmış bir yatırım olur. Sanayide çalışan 49 bin çalışan var. Bunlardan 22 bin tanesi sabah sekiz, akşam altı mesaisi yapıyor. 22 bin çalışanın sanayiye taşıması saat 11’e kadar sürer. Servis evinin önünden geçmiyor diye işe gelmeyen çalışanlarımız var.  Tramvay herkesin evinin önüne gider mi? Mümkün değil.  Sultandere’ye giden bir tramvay hattı var. Bu hat TEKSAN, EMKO, Tornacılar Sitesi’nin bulunduğu bölgeye taşınabilir” dedi.  

ALTERNATİF YOLLARA İHTİYAÇ VAR 

Eskişehir’deki çevre yolu sorununa da değinen Küpeli, “ Kalkınmanın temeli ulaşımdır. Kısa zamanda ekonomik ulaşımı sağlayamadığınız zaman rekabet gücünüzü de yitiriyorsunuz. Şehrin batısındaki bir kişinin Organize Sanayi Bölgesi’ne yarım saat, kırk beş dakika da gitmesi çok büyük bir zaman kaybıdır. Yolları yüksek standartlı ve alternatifli hale getirmek gerekiyor. Bununla ilgili ESOGÜ’de bir hocamıza çalışma yaptırıyorum. Yakında rapor gelecektir. Mevcut çevre yolu şehrin içerisinde kaldı. Mutlaka alternatif güzergahlar ve yollar oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇÖZÜM OLUR 

Eskişehir’deki konut krizinin çözümü noktasında yapılması gerekenleri de anlatan Küpeli, “Eskişehir’de yeni imarlı alanlar yerine kentsel dönüşüme daha çok ihtiyaç var. Kenti çok büyüttüğünüz zaman başka sorunlar çıkıyor.  Şehri çok büyütmeden, dikey mimari ile bu işi çözmekte yarar var. Arsa fiyatları çok yüksek. Birim maliyetlerimiz içerisinde en çok maliyeti arsa payları alıyor. Arsa maliyetlerinin yüksek olması konut ve kira fiyatlarını artırıyor. Şehrin yapı stoklarını yenilemek ve yolları genişleterek daha yüksek binalar yapmak sanki daha mantıklı geliyor” dedi.  

ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR 

Küpeli, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin performansı ile ilgili, “Gördüğüm kadarıyla aktif olarak sahada. Konulara çok hızlı tepki vermesi ve olumlu bir yaklaşım içerisinde olması memnuniyet verici” dedi.  Küpeli, sanayicilerin yerel yönetimlerden ve milletvekillerinden ulaşım problemini çözmesi konusunda beklenti içerisinde olduğunu kaydetti.    

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK OSB’SİYİZ 

Eskişehir OSB’nin kapladığı alan bakımından Türkiye’nin en büyük OSB’si olduğuna dikkat çeken Küpeli, “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi son 6,5 yılda tarihinde yapmadığı kadar yatırım yaptı. Geçen sene 1,2 milyar lira net yatırım tutarı var. Borcumuz yok. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi 1 milyon metrekareden 34 milyon metrekareye ulaştı” diye konuştu. 

BENDEN DAHA İYİ YAPACAK ARKADAŞLARIM VAR

Küpeli, “Bir dahaki seçimde EOSB başkanlığına yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Zaman neyi gösterir bilmiyorum. Ben, her dönemde bu işi benden de iyi yapacak arkadaşlar olduğunu da düşünüyorum. Mümkün olursa başka arkadaşlara bayrağı devretmek gerektiği için böyle bir düşüncem de var. Birçoğu o koltuğu oturduğu zaman ‘bunu benden başka kimse yapamaz, en iyi ben yaparım’ düşüncesi içerisinde. Yönetimimizdeki arkadaşların hepsi organize de başkanlık yapabilecek arkadaşlardır” yanıtını verdi.  

BUGÜN İÇİN SİYASETE GİRMEK GİBİ BİR DÜŞÜNCEM YOK

Küpeli, “Siyasete girmeyi düşünür müsünüz” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “İnsanların sizi belirli yerlerde görmek istemeleri ve belirli makamları yakıştırmaları gurur vericidir. Hem milletvekilliği için hem de belediye başkan adaylığı için teklif geldi. Bugün için siyasete girmek gibi planım yok. Rahmetli Süleyman Demirel ‘halk günlük yaşar’ derdi. Yarının ne getireceğini kimse bilmiyor. Bu kapıyı kapatmak da çok doğru değil. Böyle bir şey olursa o gün ki şartlarda değerlendirilir.”

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi