TCMB’den yapılan açıklamada, likidite senetleri ihalelerinin 24 Mart 2025 Pazartesi gününden itibaren başlayacağı ve ihalelere ilişkin detayların veri sağlayıcılar aracılığıyla duyurulacağı ifade edildi.

Merkez Bankası daha önce Temmuz 2007’de benzer bir uygulamaya gitmiş ve likidite senedi ihraç etmişti. 18 yıl aradan sonra yeniden bu yöntemin kullanılması, piyasada fazla TL’nin çekilerek para arzının dengelenmesine yönelik bir adım olarak görülüyor.

LİKİTİDE SENETİ NEDİR?

Likidite senetleri, Merkez Bankası tarafından vadesi 91 günü aşmayan ve ikincil piyasada alınıp satılabilen menkul kıymetler olarak tanımlanıyor. Bu uygulama, fazla likiditenin piyasadan çekilerek para politikasının etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Söz konusu adım Merkez Bankası Kanunu'nun 52. Maddesi kapsamında atıldı. 52 Madde'de şu ifadeler yer alıyor:

"Banka, para politikasının hedefleri çerçevesinde, para arzının ve ekonominin likiditesinin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla, Türk lirası karşılığında menkul kıymet kesin alım satımı, geri alım vaadi ile satım ve geri satım vaadi ile alım işlemleri, menkul kıymetlerin ödünç alınıp verilmesi, Türk lirası depo alınması ve verilmesi gibi açık piyasa işlemlerini yapabilir ve bu işlemlere aracılık edebilir. Bankaca başvurulacak açık piyasa işlemleri ile bu işlemlerle ilgili usul ve esaslar, açık piyasa işlemlerine konu olacak yüksek likiditeye sahip ve az riskli araçlar Bankaca belirlenir. Banka, açık piyasa işlemleri çerçevesinde kendi nam ve hesabına vadesi doksanbir günü aşmayan, ikincil piyasada alınıp satılabilen likidite senetleri ihraç edebilir. Ancak, likidite senetlerinin devamlı bir alternatif yatırım aracı olma niteliği kazanmasının engellenmesi, ihraçlarının sadece açık piyasa işlemlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla sınırlı tutulması hususları göz önünde bulundurulur. Bankanın geri alım vaadi ile satım ve geri satım vaadi ile alım işlemleri ile Türk lirası depo işlemlerinin anlaşma süresi doksan bir günü aşamaz, sürenin başlangıcı işlemlerin valör tarihidir. Banka, bu madde kapsamına giren işlemlerle ilgili kurum ve kuruluşları; bankalar ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre belirlenen aracı kurumlar arasından işlemin özelliğini göz önünde bulundurarak tespit etmeye yetkilidir. Açık piyasa işlemleri, yalnızca para politikası amaçları için yürütülür ve Hazineye, kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlara kredi amacıyla yapılamaz."

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi