Eğitime, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Deniz Taşçı, Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu Sorumlusu Prof. Dr. Elçin Tadıhan Özkan Kalite Komisyonu üyesi Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın ile başta olmak üzere Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu ve Konservatuvarda eğitim-öğretim faaliyeti gösteren birimlerin yöneticileri katılım gösterdi.
Rektör Yardımcısı Demirci: “Kalite yönetim süreçlerimizde iyileşmelere yöneliyoruz”
Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu’nun güncelleştirilmiş eğitim-öğretim paketine değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci konuşmasında şunları söyledi: “Anadolu Üniversitesi’nin kalite yönetim süreçleri ile eğitim- öğretim faaliyetlerinin iyileştirilmesine yönelik olarak başlatılan çalışmalar kapsamında bu yılında Ocak ayında Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu oluşturularak çalışmalarına başladı. Kısaca bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahsedecek olursak ilk toplantımız Şubat ayında Rektör Hocamızın başkanlığında yapıldı. Sonrasında Mart ayında komisyon üyelerimize yönelik olarak Temel Kavramlar ile ilgili Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın hocamız tarafından çevrimiçi bilgilendirme toplantısı düzenlendi ve akabinde komisyonumuz 2024-2025 Eylem Olanı Hazırlık çalışmalarına başladı. Eylem planımızın Nisan-Mayıs ayı hedefleri arasında yer alan ilk planı Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu yönergesinin hazırlanmasıydı. Komisyonumuz düzenli toplantılar yaparak yönergemizi hazırladı ve mevzuat komisyonumuza sunulacak aşamaya geldi. Bir taraftan birimlerde kurulmuş eğitim komisyonları revize edildi. Anadolu Bilgi Paketi içeriklerinin güncellenmesi için takvimler oluşturuldu. Bugünde yine eylem planımızın hedeflerinde biri olan Bölüm Başkanlıkları ile bilgilendirme toplantıları düzenlemesi kapsamında bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Prof. Dr. Özkan: “Güncelleştirilmiş bir eğitim-öğretim dönüşümü gerçekleştiriyoruz”
Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu’nun kuruluş amacından ve alt birimlere yönelik olarak istenen görevlerden bahseden Prof. Dr. Elçin Tadıhan Özkan: “Komisyonumuz yeni kurulmuş bir komisyon değil. Üniversitemiz tarafından yıllar önce kurulmuş bir AKTS komisyonu mevcut. Bu komisyon güncellenerek Program İzleme Komisyonu’na dönüştürüldü. Kalite güvence çalışmaları doğrultusunda bu komisyona ihtiyaç duyduk. Hem Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK)’nun kurum içi değerlendirme raporundaki Anadolu Üniversitesi’ne vermiş olduğu geri dönütler hem de bölüm programlarının daha iyi akredite olması için birtakım ihtiyaçlar gündeme geliyordu. Gerek iç paydaşlardan öğrenci ve öğretim üyelerinden gerek dış paydaşlardan alınan geri bildirimler ile programlardaki birtakım güncelleştirilmelerin yapılması önem teşkil ediyordu. Değişen dünyaya ayak uydurmak için iş sektörüne yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin de güncelliği koruyan bilgilere sahip olabilmesi için de bu çalışmaların düzenli ve yaygın hale gelmesi ve ‘Planla, uygula, kontrol et, önlem al’ döngüsünün tamamlanmasını arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“Yapacağımız çalışmalarla iyileştirmelerin üniversite genelinde olmasını hedefliyoruz”
Prof. Dr. Elçin Tadıhan Özkan konuşmasına şu şekilde devam etti:“Komisyonun ana görevi, program izleme ve değerlendirme süreçlerinde planlama yapmak ve rehberlik etmek. Aynı zamanda programların hem güncel hem ulusal hem de uluslararası standartlardaki gelişmelere uyumlu olarak güncellenmesini sağlamak ve bu tarz faaliyetleri teşvik etmek ve birim kalite komisyonlarının altındaki eğitim-öğretim ekibinin de birimlerdeki organizasyonu sağlamak yönünde görevleri olacak. Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu’nun 6 alt ölçütü mevcut. Komisyonun kurum içi değerlendirme raporunda en çok hizmet ettiği ve ilgilendiği ölçüt, Eğitim-Öğretim Ölçütünün birinci alt ölçütü olan Program Tasarım Değerlendirmesi ve Güncellenmesi. Düzenli aralıklarla program amaçlarının, program yeterliliklerinin güncellenmesi hususunda alt birimler teşvik edilecek, birim içinde koordinasyon sağlanacak ve çalışmaların izlenmesi raporlaştırılacak. Yapacağımız çalışmalarla buradaki iyileştirmelerin üniversite genelinde olmasını hedefliyoruz ve sizlerle birlikte çok iyi işler başaracağımızı düşünüyoruz.”
Prof. Dr. Aydın: “Ortak bir dil ve kalite süreci geliştireceğiz”
Kalite Komisyonu üyesi Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın program izleme, değerlendirme ve iyileştirme süreçlerindeki temel kavramlara değinerek şunları aktardı: “Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu’nun en önemli kavramlarından birisi Anadolu Bilgi Paketi (ABP). Bölüm başkanları olarak görev aldığımız bölümümüzü ortaya koyan şeylerden biri olan ABP, dışarıya açılacağımız bir kapı. Bu yüzden de ABP’lerin çok iyi hazırlanması ve her yerde de ABP’lerin kullanılması lazım. Ders izlencelerini, kâğıt üzerinde bilgilendirme yapmadan ABP’ye yönlendirerek oradan göstermek çok önemli. Güncelleştirilmiş ABP ile öğrenciler hem güncel ders izlencelerini görebilecek hem de bunun takibini yapabileceklerdir. ABP aslında bizim program profilimiz. ABP’nin temel unsurları arasında eğitim amaçları, program yeterlilikleri, dersin öğrenme amaçları, program yeterlilikleri, iş yükü hesabı, öğrenme etkinlikleri ve ölçme-değerlendirme unsurları ABP’de mutlaka yer almalı. Bu unsurları çok iyi öğrenmeli ve uygulamalıyız.”
Eğitim soru-cevap kısmının ardından sona erdi
İç kalite güvence sistemi faaliyetlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla akademik birimlerin bölüm başkanları ile 2024-2025 dönemi birim iyileştirme eylem planları kapsamında kurulmuş olan Program İzleme ve İyileştirme Komisyonu bilgilendirme eğitimi, soru-cevap kısmının ardından sonra erdi.