Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarını tamamladı. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacak yeni sistem, sağlık hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve koordineli bir şekilde sunulmasını sağlayacak.

Bu dijital entegrasyon ile aile hekimlikleri, sağlıklı hayat merkezleri ve hastaneler arasındaki bağlantı güçlendirilecek. Aile hekimleri, artık INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar, hastaneye gitmeden tetkiklerini yaptırabilecek ve sonuçlar aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.

KOLAYCA TAKİP YAPILABİLECEK

Aile hekimleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastalarına özel kontenjanlar oluşturacak, hastalar hastaneye başvurduğunda ise aile hekimlerinin önerdiği tedavi ve işlem planlarına göre hareket edilecek. Ayrıca, aile hekimlerinin sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturmasına olanak tanınacak, bu notlar hastanedeki hekimler tarafından görülebilecek.

Yeni sistem, tetkik ve görüntüleme işlemleri için e-Nabız üzerinden hastaya özel benzersiz bir kod oluşturulmasını sağlayacak. Bu kodla hastalar, randevu almadan tetkiklerini yaptırabilecek, ancak belirli bir süre içinde hastaneye başvurmazlarsa kod geçersiz olacak.

Aile hekimleri, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri için doğrudan ikinci ve üçüncü basamaktaki sağlık kuruluşlarından talepte bulunabilecek. Ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezleri ile yapılan dijital entegrasyon sayesinde, hastalar uzmanlar tarafından sağlanan danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

Bunların yanı sıra, Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, hastaların tahlil ve tetkik sonuçlarını sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görebilecek, böylece hasta geçmişi kolayca takip edilebilecek. Vatandaşlar, sağlık bilgilerini e-Nabız üzerinden erişebilecek, böylece sağlık geçmişlerine hızlı bir şekilde ulaşılabilecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı