Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ve TÜRK HARB İŞ Sendikası arasında devam eden 30. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TİS süreci ara buluculuk süreci ile devam edecek. Toplu iş sözleşmesine ilişkin Eskişehir Net’ten Meltem Karakaş’a konuşan TÜRK HARB İŞ Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, 22 yıl önce asgari ücretle çalışan ortalama bir işçinin 4.2 katını maaş alırken, şu anda 1.7 katına kadar maaşlarının düştüğünü ifade etti. Son dört yıla dikkat çeken ve son dört yılda kayıplarının zirve yaptığını söyleyen Atak, Ocak ayından bu yana teklif beklediklerini kaydetti. TÜRK İŞ ve HAK İŞ yöneticilerine de seslenen Atak, 8 sayfalık tekliflerinin arkasına durmalarını talep etti.
“600 bin kamu işçisini ilgilendiriyor”
Kamuda toplamda 600 bin kamu işçisinin ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Atak, “Biliyorsunuz bu iki aşamalı devam ediyor. Kamuda yaklaşık 600 bin tane işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmeleri. Birincisi hükümetle Kamu Koordinasyon Kurumu’nun yapmış olduğu görüşmeler. Şu anda HAK İŞ ve TÜRK İŞ yetkilileri o görüşmelere devam ediyorlar” dedi.
“Kamu işçisi ücretler olarak geriye gitti”
TÜRK HARB İŞ Sendikası’nın toplun iş sözleşmelerinin arabuluculuk sürecine evirildiğini hatırlatan Atak, “TÜRK HARB İŞ Sendikası olarak biz 60 günlük süreyi geçirdik ve anlaşmazlıkla bitti maalesef. Arabulucu sürecine evirilmiş vaziyette. Arabulucu sürecinde de eğer bir anlaşma olmazsa bu sefer Yüksek Hakem Kurulu’na, grev hakkımız olmaması nedeniyle o noktaya gidecek. Fakat şunu söylemek isterim: Yani biz gerçekten son 20 yıldır onu birçok alanda söylüyoruz ama ciddi anlamda kamu işçisi ücretler olarak geriye doğru gitti ve son dört yılda da bu zirve yaptı. Büyük bir aşama yaşanmış durumda” diye konuştu.
“Olağanüstü çözüm üretecek bir irade görmüyorum”
Kamu işçisine çözüm üretecek bir iradeyi görmediğini söyleyen Atak, “Şimdi geçmiş dönemlerin nazaran baktığımızda umarım en azından biz hükümetten, yetkililerden çok daha farklı bir yaklaşım beklerken, şu anda ekonomik kriz bahane edilerek ya da Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik durum bahane edilerek bu gerçekleşmiyor. Ve çok olağanüstü şartlar altında birçok zorluğa dayanan kamu işçisi özellikle iş kolumuzda da milli savunma işçisi de olsa fedakarlık yapan işçilerin bu dönem içerisinde kendilerini kolaylaştıracak bu olağanüstü yaklaşımı, olağanüstü bir çözüm de bulacak bir irade görmüyorum işin açıkçası karşımızda” şeklinde konuştu.
“Ocak ayından bu tarafa bu teklif bekleniyor”
“Ocak ayından bu tarafa bu teklif bekleniyor” diyen Atak, “Normal şartlarda kamuda Ocak, Şubat Mart, Nisan gibi sözleşmeler bitmiş vaziyette. Dediğim gibi Ocak ayında biten ve Ocak ayından bu tarafa zamsız çalışan hatta hangi oranda çalıştığını bilmeyen kamuda işçiler mevcut. Bu işçilere biz teklif bekliyoruz. Fakat bu teklif bir türlü gelmedi. Gelmemesini de şöyle görüyorum: Aslında hükümet de ne şekilde bir teklifle geleceğini bilemediği için açıkçası. Çünkü çok zor bir dönem ve bu da çok açık ve net bir şekilde sadece enflasyon oranlarıyla 6 aylık enflasyon oranlarının verilmesi ya da bunun üzerine 3-5 puan refah payı verilmesiyle kamuda işçilerin sorunu çözülecek gibi gözükmüyor. Çözülmesi de mümkün değil” dedi.
“İki yıldaki kaybımız yüzde 69”
TÜRK İŞ ve HAK İŞ’in sunduğu teklifin arkasında durmasını istediklerini söyleyen Atak, “Şimdi normal şartlarda biliyorsunuz TÜRK İŞ ile HAK İŞ hükümete bir teklif verdi. Çok basit 8 sayfalık bir teklif verdi. Verdikleri teklifte şunu söylüyoruz: Diyoruz ki, evet burada işçinin sorunları anlaşılmış. Sadece taban ücretleri değil, 6 aylık ücretler teklif edilmiş ve arkasından da sosyal yardımlar gibi kıdemle ilgili, gelir vergisinin çok önemli bir madde, yüzde 15’e sabitlenmesiyle ilgili tekliflerden oluşuyor. Biz TÜRK İŞ ile HAK İŞ’in bu teklifin arkasında durmasını, tekliften bir adım geri atmamasını istiyoruz. Bu teklifin hükümet tarafından kabul edilmesini, değerlendirilmesini talep ediyoruz. Normal şartlarda soracak olursanız işte bizim HARB İŞ olarak talebimiz çok açık. İki yıldaki kayboluş yüzde 69. Sadece ilk 6 aylık enflasyon oranlarını ya da ilk 6 aylık pazarlığa girmek için aslında normalde yüzde 69’un verilmesi lazım. Buradaki ilk 6 aylık kaybımız yüzde 107. Ve bu büyük bir aşınma. İnanılmayacak derecede ücretlerin geriye gidişinin bir göstergesi. Bizim normal şartlarda işte 22 yıl önce asgari ücretli ortalama bir işçimizin 4.2 katını maaş alırken, şu anda biz 1.7 katına kadar düşmüş vaziyetteyiz” ifadelerini kullandı.
“Beklentimiz üst seviyede”
Atak konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bunu hangi açıdan söylüyorum? Savunma sanayinde işte katma değeri yüksek olan, yüksek teknolojiyle çalışan iş yerlerinde bile durumun vahametini anlatmak için söylüyorum. Bırakın geçinmeyi, normalde bu iş yerlerinde çalışan insanların uluslararası arenada rakipleriyle, ulusal anlamda rakipleriyle yarışmaları gerekiyor. İşçilerin de, kalifiyeli işçilerinde bu anlamda kalifiyeli olarak burada tutunması gerekiyor. Tutunmayı bırakın bunlarla ilgili aidiyet duygusunun geliştirilmesini, sahiplenmeyi bırakın artık geçinemeyecek hale sokulmuş vaziyette. O nedenle de biz bu dönem ciddi anlamda beklentilerimiz üst seviyede. Yaşanabilecek ve eski günlerimize işte 20 yıl öncesinde asgari ücret dediğim gibi ortalama ücretimizin 4 katına, 4.2 katına yükselecek, o rakamlarda beklenti içerisindeyiz. Bunu almak için de her anlamda mücadele ediyoruz. Hem kendi genel merkezimizle hem de TÜRK İŞ ve TÜRK HARB İŞ Eskişehir Şubesi olarak üyelerimizle birlikte mücadeleye devam edeceğiz.”