"Savunma sanayii alanında yıllık 240 milyon dolardan 5,5 milyar dolara yükselen ihracatımız bunun en güzel örneğidir"
Savunma sanayine ilişkin bilgi veren Kacır, “Savunma sanayii alanında yıllık 240 milyon dolardan 5,5 milyar dolara yükselen ihracatımız bunun en güzel örneğidir. Elbette tam bağımsızlık ve kalkınma hedeflerimize erişmek adına bu başarıları savunma sanayii ile sınırlı tutamayız. Ama savunma sanayiindeki başarı ve tecrübeden çok şey öğrendik. Yeni bir endüstri politikasını bu öğreti temelinde inşa ettik. Kamunun dahli ve etkin yönlendirmesinin; yüksek teknoloji kabiliyetleri için anahtar olduğunu dünya şimdilerde daha çok konuşuyor belki ama, biz bunu 21 yılda başararak öğrendik. Bazı alanlarda başkaları bizden önde görünseler de teknolojideki paradigma değişimlerinin, bize onların önüne geçme fırsatı sunduğunu gördük ve tecrübe ettik” ifadelerini kullandı.
Uçan akıllı mobilite ile birlikte Türkiye için bir fırsat penceresi doğacağını belirten Kacır, “Savunma sanayiinde insansız hava araçlarıyla elde ettiğimiz kazanımları bu alana taşıyarak dünyanın öncü ülkelerinden biri olacağız. Hem mobilite teknolojileri hem enerji santrallerinde depolama çözümleri açısından kritik öneme sahip batarya alanında yatırımlarımızı hızlandıracağız. 35 Gwh kapasite hedefiyle gerçekleşecek batarya üretim tesisi yatırımlarına teşvik verdik. Kayseri ve Ankara’da lityum iyon batarya üretim tesisleri açtık. Türkiye’nin Otomobili Togg’un batarya modüllerinin üretimini ülkemizde gerçekleştiriyoruz. Batarya hücresinin üretimine ilişkin de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Çevre dostu elektrikli araçların yaygınlaşmasını desteklemek için, ülkemizin tüm şehirlerinde şarj istasyonları kurulmasını sağladık. 81 şehrimizde 11 bin 502 halka açık şarj bağlantısına ulaştık. Elektrikli araç başına düşen hızlı şarj istasyonu sayısında Avrupa’da birinciyiz. Savunma sanayimizde milli akıllı mühimmatların foto dedektörlerinin ve milli radar sistemlerinin çiplerini yerli olarak tasarlıyor ve üretiyoruz. Kuracağımız yeni çip üretim tesisiyle otomotiv, beyaz eşya ve savunma gibi sektörlerde kullanılan gelişmiş sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde yapacağız. Yerli ve milli güneş panellerimizle güneş enerjisinde Dünya’da söz sahibi olacağız. Avrupa’da 2030 yılına dek oluşacak 400 GW güneş paneli talebini karşılayabilecek, bölgedeki tek ülke Türkiye’dir” dedi.
"Çocuklarımız tarafından geliştirilen bir proje de Uluslararası Uzay İstasyonunda astronotumuzun gerçekleştireceği deneylerden biri olacak"
Bakan Kacır şöyle konuştu:
“7,5 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Program kapsamında süper bilgisayarlara, yapay zekâ test ve deney tesislerine, açık veri alanlarına KOBİ’lerimiz ve araştırmacılarımız için erişim imkânı sağlayacağız. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez bir Türk vatandaşımızı, Alper Gezeravcı’yı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bilimsel deneyler gerçekleştirmek üzere 9 Ocak 2024 tarihinde uzaya göndereceğiz. Muş Bilim ve Sanat Merkezinde çocuklarımız tarafından geliştirilen bir proje de Uluslararası Uzay İstasyonunda astronotumuzun gerçekleştireceği deneylerden biri olacak. Muş’u, Diyarbakır’ı, İstanbul’u, Trabzon’u, Edirne’yi, Muğla’yı ayırt etmeden; tüm gençlerimizin hayallerini, projelerini, hedeflerini desteklemeye devam edeceğiz. Milli Uzay Programı hedeflerimizden "Ay Misyonu" kapsamında uzay aracının tasarım ve üretim çalışmalarını tamamlayarak bu görevde kullanılacak hibrit yakıtlı roket motorunu geliştireceğiz.”