Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yeni sezon hazırlıkları devam ediyor. 4 Ekim’de perdelerini Türk tiyatrosunun klasiklerinden “Lüküs Hayat” müzikali açacak olan Şehir Tiyatroları sezon boyunca 5’i yeni 20 oyunla seyirci karışına çıkacak.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hakkı Kuş, yeni sezonu Eskişehir Net’ten Ayşe Kaytan Uçak’a anlattı…
Kuş, geçmişte sahnelenen ve Eskişehirlilerin yoğun ilgi gösterdiği “Dost” ve “Azizlikler” oyununun yeni sezonda tekrar seyirci ile buluşturacaklarının müjdesini verirken, geçtiğimiz temmuz ayında hayatını kaybeden usta tiyatrocu Genco Erkal’ın ismini taşıyan sahnenin de ekim ayında Sanat Sokağında açılacağını duyurdu.
2024-2025 sezonunda Şehir Tiyatroları’nda hangi oyunları izleyeceğiz?
Yoğun istek üzerine tekrar geri çağırdığımız ve Haldun Dormen’in sahnelediği “Lüküs Hayat” oyunumuz Ekim ayında seyirci ile buluşacak. Sezon boyunca da sahnelenmeye devam edecek. Sistem eleştirisi üzerine kurulu “La Nona” adlı bir komedi oyunumuz var. Çocuklar için sanatçılarımızdan Berkay Akın’ın yazıp yönettiği “Bende Uçabilirim” adlı kukla tiyatromuz var. Bertolt Brecht’in “Kafkas Tebeşir Dairesi” adlı oyunu da yeni sezonda seyirci ile buluşacak. Şehir Tiyatroları’nda ilk defa Bertolt Brecht’in oyunu sahnelenecek. Eskişehir seyircisi ilk defa bizden bir Brecht izleyecek.
Hazırda 20’in üzerinde oyunumuz var. Biz bir repertuar tiyatrosu olduğumuz için oyunlarımız her an geri çağrılmaya hazır durumda. Hatırlama provalarıyla, dekor ve kostüm tadilatlarıyla oyunlarımızı geri çağırabiliyoruz. Planmış 5 yeni oyunumuz var. İkinci sezonda daha fazla oyunumuz provaya girecek.
4 EKİM’DE PERDE AÇILIYOR
Şehir Tiyatroları’nda yeni sezonun ilk perdesi hangi tarihte açılıyor?
Yeni sezonun perdesini 4 Ekim’de Lüküs Hayat müzikali ile Atatürk Kültür Merkezi’nde açacağız.
GENCO ERKAL SAHNESİ AÇILIYOR
Oyunları hangi sahnelerde izleyebileceğiz?
Oyunlarımızı ilk kurulan Tepebaşı Sahnesi’nde (Haller), en büyük salonumuz olan Atatürk Kültür Merkezi’nde, yine kent merkezinde bulunan Ergin Orbey ve Turgut Özakman Sahnemiz ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda (Opera) sahneleyeceğiz. Bu sezon ustamız Genco Erkal’ın adını taşıyan sahnemizi Sanat Sokağı’nda hizmete açacağız. Hemen yanında da bir kukla sahnemiz olacak. Genco hocamızı açılışı yaptırmak istedik ama maalesef ömrü vefa etmedi. Kendisini çok yakın zamanda yitirdik. Çok üzgünüz. Hala yasını tutuyoruz. Genco Erkal’in ismini, Eskişehir’imizde adını verdiğimiz sahnede yaşatacağız. Sultandere Sahnemiz de ise sosyal projeler için kullanıyoruz.
ÇOCUK OYUNU İLE İLÇELERE GİDECEĞİZ
Yeni sezonda çocuklar için hangi oyunlar sahnelenecek?
Eski oyunlarımızdan “Fırtına” ve “Geçmem Gerek” adlı oyunlarımız devam edecek. Şehir Tiyatrolarımız, Karavan Kukla Tiyatrosu Projesi kapsamında “Pinokyo” adlı kukla oyunu ile bir ilke imza atarak, Eskişehir’in merkezinde yaşayan çocuklarla, kendi mahallelerinde buluştu. Sezon içinde farklı mahallerimize ve ilçelerimize oyunlarımızla ulaşmayı sürdüreceğiz. Yeni sezonda “Ben de Uçabilirim” adlı yeni bir kukla oyunumuz olacak. İkinci sezon için bir Don Kişot hikayesi düşünüyoruz. Oyunlarımızın bu sezon için doyurucu olacağını düşünüyoruz.
DOST, AZİZLİKLER YENİDEN…
Geçmişte izlediğimiz, Eskişehirlilerin de çok sevdiği oyunlar var. Bu oyunları, bu sezonda tekrar sahnede görebileceğiz mi?
Projelerimiz arasında Dost’ta var… Yine Genco Erkal’ın anısına Aziz Nesin’in yazdığı ve hocamızın uyarladığı Azizlikler adlı oyunumuzu tekrar sahneleyeceğiz…
TÜRKİYE’NİN EN ÇOK TİYATRO SEYİRCİSİNE SAHİP ŞEHRİYİZ
Eskişehir tiyatroyu çok seviyor. Salonlarınız hep dolu oluyor…İnsanlar bilet bulmakta çok zorlanıyor. Eskişehir seyircisini, salona gelen kitleyi nasıl yorumluyorsunuz? Bu seyirciye göre nasıl oyunlar üretiyorsunuz?
Eskişehir seyircisi, ülkenin bütün tiyatro seyircilerinden ayrılan bir özelliğe sahip. Sahnede hayatın içerisindeki problemleri eleştiren, onlara muhalefet eden, onlara karşı bir söz söyleyen oyunları tercih ediyor. O yüzden bizde oyunlarımızda onların sesi ve sözü olmayı tercih ediyoruz. Eskişehir nüfus bazına oranladığımız da Türkiye’nin en çok tiyatro seyircisine sahip şehridir. Bu da Şehir Tiyatrolarının buradaki nasıl bir dominasyonu olduğunu gösteriyor. Eskişehir’de umarım tiyatrolarımız çoğalır. Seyircilerimiz daha çok tiyatroya gitme imkanı bulur.
ÇEYREK ASRA DAYANAN ŞEHİR TİYATROLARINDA İZLEYİCİ SAYISI YÜZBİNLERİ AŞTI
Şehir Tiyatroları’nın bu yıl kaçıncı yılı? Oyunları izleyen seyirci sayısı ne kadar?
Şehir Tiyatrolarının seyirci sayısı yüzbinleri aşıyor. Giderek de çoğalıyor. Bu sene 24’ncü senemiz. Önümüzdeki sezon çeyrek asrı devireceğiz. Eskişehir genç bir nüfusa sahip… Sürekli bir sirkülasyon şeklinde Türkiye’nin dört bir yanına yayılan seyirci kitlemiz var. Bu da bizi gün geçtikçe daha da büyütüyor ve mutlu ediyor.
Gençlik Sahnesi’nin, Şehir Tiyatroları ile ilişkisini anlatır mısınız?
Gençlik Sahnesi bir nevi küçük anlamda bir konservatuar…Sıkıştırılmış bir konservatuar eğitimi gibi düşünebiliriz. Eğitimcilerinin Şehir Tiyatrosu sanatçıları ve dramatukları olduğu eğitim yuvası. Gençlik Sahnemizi, Şehir Tiyatrolarından ayrı düşünmüyoruz. Bizden gençler… Bizimle beraber sahneye çıkan gençler. Yıllar sonra belki bizi yönetecek gençler yetiştiriyoruz. Gurur vericisi bir şey...
DAHA ÇOK SALONA, DAHA FAZLA TİYATRO İNSANINA İHTİYAÇ VAR
Türkiye’de, sanat ve tiyatro nereye gidiyor?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tiyatro bir dönem gerileme yaşadı. Fakat o sıcaklığı insanlar teknolojide bulamadığı için tekrar tiyatroya dönüş yaptılar. Bizim yerel yönetimler ve iktidarlar olarak daha çok tiyatro salonu açmamız, daha çok tiyatro insanı istihdam etmemiz, daha çok sanat eseri ortaya koymamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ne kadar teknoloji gelişse de seyirci bu sıcaklığı bulamadığı için tekrar salona geliyor.