Şu günlerde, okulların da tatilde olmasıyla birlikte ailelerin, gençlerin ve çocukların, bunaltan şehir hayatından uzaklaşmak, stres atmak ve sevdikleriyle birlikte mutlu zamanlar geçirmek maksadıyla kendilerini doğaya attıkları hepimizin malumudur. Bu çerçevede yapılan doğa yürüyüşleri, piknik vb. doğa etkinlikleri; bizler, sevdiklerimiz ve doğa açısından görünen ya da görünmeyen bazı tehlikeleri içinde barındırmaktadır. Mutlulukla başladığımız bu tür etkinliklerin bizleri üzecek, bizlere hayatı zehir edecek kötü sonuçlar ve pişmanlıklar doğurmaması adına kişisel ve toplumsal duyarlılıkla almamız gereken basit ama etkili tedbirler olduğunu unutmamalıyız.
Odunpazarı Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu olarak bu aylarda kentimizde yaşayan vatandaşlarımızı bekleyen tehlikelere dikkat çekmek ve bu konularla ilgili olarak farkındalık yaratmak ihtiyacı duyduk.
Bu kapsamda; sıcak yaz aylarında kentimizde yaşayan vatandaşlarımızı bekleyen tehlikeler; boğulma, zehirlenme, yangın ve kayıp vak'alarıdır.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de her yıl ortalama 643 boğulma olayı yaşanıyor. Ancak denizler hariç su kanalı, baraj, dere, göller de hesaba katıldığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre bu sayı yılda 900 kişiye çıkıyor.
İl sınırlarımız içerisinde özellikle yaz aylarında yasak olmasına ve uyarılara rağmen serinlemek amacıyla, Porsuk Çayı ve diğer akarsular, baraj/gölet, regülatör, sulama kanalı, drenaj ya da taşkından korunma maksadıyla inşa edilen tesislerde ve akarsularda suya girilmesi ya da kaza ile düşme sonucu BOĞULMA,
Mesire alanlarında, doğa yürüyüşü ve etkinliklerinde, tarım alanlarında vb. yapılan faaliyetler sırasında böcek, akrep, yılan ısırması, tanınmayan bitkilerin yenmesi sonucu ZEHİRLENME,
Yasak olmasına rağmen belirlenmiş alanların dışında ateş yakılması, söndürülmemiş sigara ve kırık ya da sağlam cam şişe vb. malzemelerin doğaya atılması sonucunda YANGIN,
Bilinmeyen arazi/doğada rehbersiz, kontrolsüz ve ilgili kişi ve kurumlara bilgi vermeden yapılan ferdi ya da toplu etkinlikler sonucu KAYBOLMA yaşanması muhtemel tehlikelerdir.
Bu tehlikeleri bertaraf etmek, hayatı kendimize ve sevdiklerimize zehir etmemek için;
-kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların bu konularla ilgili yapmış olduğu uyarıları dikkate almak.
-bahse konu tehlikelere karşı hazırlanmış uyarı tabela ve levhalarına uymak,
-aile ve yakın çevremizde sorumluluğumuz altında bulunan, özellikle yaşlı ve çocuklarımızı tehlikelere karşı bilgilendirmek, takip etmek, kontrol altında tutmak,
-doğa da yalnız olmadığımızı ve doğayı diğer canlılarla paylaştığımızı bilerek hareket etmek,
-ve en önemlisi; yaptığımız her eylem/hareketin bir sonraki adımını hesaplayarak farkında ve duyarlı davranmak,
olumsuz ve üzücü olayların yaşanmaması için alınacak önlemlerin öncelikli ve en önemli adımlarıdır.
Her şeye rağmen yaşanması istenmeyen bu ve benzeri olayların yaşandığı durumlarda;
112 (BİR-BİR-İKİ)
Telefon numarasını süratle aranarak yaşanan durum hakkında yardım talep edilmelidir
Yukarıda sayılan tehlikeler ile bunları önlemek için alınması gereken önleyici tedbirlerin dikkate alınması/uygulanmasının, kişisel ve toplumsal huzurumuza vereceği katkılar ile bu konularda fedakârca görev yapan kamu kurum ve kuruluşlarımıza büyük katkı sağlayacağı, onların işini kolaylaştıracağı tarafımızdan değerlendirilmektedir.
ODUNPAZARI Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu olarak amacımız yaşanabilecek bu tehlikelere karşı farkındalık yaratmak, tehlikeleri ve üzücü olayları en aza indirgeyebilmektir.