Eskisehirnet Yazı İşleri Müdürü Cihan Yıldırım ve Ayşe K. Uçak, bölgeyi ziyaret ederek Sivrihisar OSB Başkanvekili Hamid Yüzügüllü ile inşaat alanlarını gezdi ve yatırım süreci hakkında bilgi aldı.
Yüzügüllü, yaklaşık 218 hektar alan üzerine Sivrihisar Belediyesi, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOBB) ortaklığında kurulan Sivrihisar OSB’nin, ilçenin sosyo-ekonomik olarak önünü açacak büyük bir kalkınma projesi olduğunu söyledi
Uzun yıllar kağıt üzerinde kaldı
2014-2024 yılları arasında Sivrihisar Belediye Başkanlığı görevini yürüten Yüzügüllü, 2002’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kuruluş sicili alınan, ancak uzun yıllar boyunca faaliyete geçemeyen Sivrihisar OSB için 2015’te çalışmalara başladıklarını belirtti. İmar planlarının yapılması, kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması ve projelerin onaylanması için Ankara’da yoğun bir mesai harcadıklarını aktaran Yüzügüllü, “2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ihale edilen proje kapsamında saha çalışmaları başlatıldı. Bakanlığın üç yıllık ödenek aktarımıyla 2022 yılında inşaat ve elektrik altyapı çalışmaları tamamlanarak bölge yatırımcıya hazır hale getirildi” dedi.
21 parselin tahsisi tamamlandı
Yüzügüllü, yaklaşık 218 hektar alan üzerine kurulu OSB’de başlangıçta 70 sanayi parseli planlandığını ancak büyük yatırımcıların bölgeye ilgisi nedeniyle bazı parsellerin birleştirilerek toplam parsel sayısının 38’e düşürüldüğünü söyledi. Şuana kadar 21 parselin tahsis işlemlerinin tamamlandığını aktaran Yüzügüllü, toplam alanın yaklaşık yüzde 80’inin yatırımcılara tahsis edildiğini belirtti.
İstihdamın da merkezi olacak
Sivrihisar OSB’de ilk üretimin bu yılın ortalarında başlayacağını duyuran Yüzügüllü, toplamda 21 yatırımcı tarafından 25 milyar TL’lik yatırımın hayata geçirileceğini söyledi. Bölgenin tamamen faaliyet geçmesiyle birlikte 2 binden fazla kişiye istihdam sağlanacağını dile getiren Yüzügüllü, “Sivrihisar dünyanın merkezi olduğu gibi sanayinin ve istihdamın da merkezi olacak” dedi.
Türkiye’nin en büyüğü kuruluyor
Sivrihisar OSB’ye gelen büyük yatırımcılar arasında Bursalı Yüklü Cam’ın da yer aldığını söyleyen Yüzügüllü, firmanın Türkiye’nin en büyük cam fabrikalarından birini Sivrihisar’a kuracağını açıkladı. Yüzügüllü, 70 bin metrekarelik alan üzerinde inşa çalışmaları devam eden fabrikanın 6 milyar TL yatırım tutarıyla 750 kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. İSKUR Holding’in de Sivrihisar’da yapacağı yatırımdan bahseden Yüzügüllü, firmanın 380 dönüm arazi üzerinde, 17 milyar TL yatırım tutarıyla dört bacalı bir cam fabrikası kuracağını söyledi.
OSB’ye 2000 dönüm daha ekleniyor
Organize Sanayi Bölgesi’ne yaklaşık 2000 dönüm yeni alan ilave etmeyi hedeflediklerinden bahseden Yüzügüllü, yazışmaların tamamlanmasının ardından altyapı çalışmalarına başlayacaklarını belirtti. Önümüzdeki iki yıl içerisinde bölgedeki tüm fabrikaların üretime geçeceğini söyleyen Yüzügüllü, ayrıca OSB’nin kavşak noktasında yer almasının, yatırımcılar için avantaj sağladığının da altını çizdi.
Taşkın riskine karşı özel çalışma
Yüzügüllü, bölgedeki sanayi yatırımlarının sorunsuz ilerleyebilmesi için altyapı çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Dağdan gelebilecek su taşkınlarını önlemek amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından dere yataklarında ıslah çalışması yapıldığını ve özel kanallar oluşturulduğunu dile getiren Yüzügüllü, çalışmaların tamamlanmasının ardından dere yataklarının parsellenerek bölgeye yeni sanayi alanlarının kazandırılacağını ifade etti.
SİVRİHİSAR OSB YATIRIMCI LİSTESİ
1. Yüklücam (yatırım tutarı: 6 milyar TL)
2. Yolbulan Çelik (yatırım tutarı: 650 milyon)
3. CAA İdol Havuzculuk (yatırım tutarı: 10 milyon TL)
4. Ak Oluklu Mukavva (yatırım tutarı: 760 milyon TL)
5. Anker Madencilik (yatırım tutarı: 200 milyon TL)
6. İSKUR Cam (yatırım tutarı: 17,75 milyar TL)
7. Halil İbrahim Ara Anadolu Otomotiv (yatırım tutarı: 5 milyon TL)
8. Köksal Ulaşım (yatırım tutarı: 22 milyon TL)
9. Yüzügüllü Petrol (yatırım tutarı: 60 milyon TL)
10. SOOA (yatırım tutarı: 10 milyon TL)
11. Bayar Teknoloji (yatırım tutarı: 5 milyon TL)
12. Aykut Aybar (yatırım tutarı: 5 milyon TL)
13. Güler Metal (yatırım tutarı: 60 milyon TL)
14. Adalar Teknik (yatırım tutarı 10 milyon TL)
15. Kani Turan (yatırım tutarı 10 milyon TL)
16. NEEGENİX Sağlık (yatırım tutarı 5 milyon TL)
17. Çakır Tarım Aletleri (yatırım tutarı 4 milyon TL)
18. Abdullah Koray (yatırım tutarı 10 milyon TL)
19. Tunaboy Tarım (yatırım tutarı10 milyon TL)
20. Hisar Doğaltaş (yatırım tutarı 10 milyon TL)