Rahim ağzı kanseri, HPV (Human Papilloma Virüsü) ile ilişkili olarak gelişen en yaygın kanser türüdür ve neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyle oluşmaktadır. HPV ayrıca kadın ve erkeklerde cinsel organ ile ağız boşluğu kanserlerine de yol açabilmektedir.

HPV testi, rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri tespit ederek kanser öncesi durumların erken dönemde fark edilmesini sağlar. Pap smear testi ise rahim ağzındaki hücre değişikliklerini arayarak, kanserin gelişmesini engellemeye yardımcı olur. Her iki test de son derece basit, ağrısız ve aynı anda uygulanabilen testlerdir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), rahim ağzı kanserini "önlenebilen bir ölüm nedeni" olarak tanımlamaktadır. Ülkemizde, Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir HPV ve Pap-smear testleri uygulanmaktadır.

Rahim ağzı kanseri taramaları, Toplum Sağlığı Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Erken teşhisle, hayat kurtarılabilir ve kanserin gelişmesi önlenebilir.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi