Emlak vergisi ödemelerinizi belediyelere gitmeden, e-Devlet veya internet bankacılığı üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Bu yöntemlerle hem zamandan tasarruf edebilir hem de ödemelerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yaptığı açıklamada, emlak vergisinin artık iki eşit taksitte ödenebileceğini duyurdu. İlk taksitin ödeme son tarihinin 31 Mayıs Cuma olduğunu hatırlattı.
Emlak vergisi ödemelerinde gecikme yaşanması halinde, her ay için yüzde 3,5 gecikme faizi uygulanacağını belirten Özelmacıklı, bu durumun maliyetli olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ...
Emlak vergisi ödemeleri ile ilgili bilgi almak için vatandaşların ilgili belediyelere başvurabileceğini veya internet üzerinden ödeme yapabileceklerini belirten Özelmacıklı, ayrıca vergi ödemelerinin e-Devlet üzerinden de yapılabileceğini açıkladı.
Özelmacıklı, 2024 yılında emlak vergisinin yüzde 29,23 oranında artırıldığını ifade etti. Bina, arsa ve arazilere ilişkin farklı vergi oranlarının uygulandığını vurgulayan Özelmacıklı, indirimli bina vergisi oranlarından kimlerin faydalanabileceğini de açıkladı.
Emlak vergisi ödemelerinin ilgili belediyeler tarafından emlak vergisiyle birlikte tahsil edildiğini belirten Özelmacıklı, bu konuda vatandaşlara gerekli bilgileri sundu.
VERGİDEN MUAF OLANLAR...
Gelir beyanında bulunmadıklarını belgeleyen ve hiçbir gelire sahip olmayan ev hanımları vergiden muaf tutuluyor.
İşsizlik durumunda olanlar, hiçbir gelire sahip olmadıklarını belgeleyerek vergiden muafiyet talep edebilirler.
Emekliler, sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları gelirler dışında başka bir gelire sahip değillerse vergiden muaf olabilirler.
Gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile engelliler: Bu gruplar, gelir durumlarına bakılmaksızın vergiden muaf tutulur.
Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek ev sahipleri, bu evlerinden vergi alınmaz.
Emekli olup çalışanlar ve birden fazla hisse sahibi olanlar, bu vergi istisnasından yararlanamazlar. Gaziler, şehit dul ve yetimleri ile engellilerin yan gelirleri var mı? Bu grupların yan gelirlerine bakılmaksızın vergiden muaf tutuluyor. Emekli olan engelli vatandaşlar, çalışmaları durumunda da vergi ödemezler.
ÇEŞİTLİ SORULAR...
Aynı evde birden fazla hak sahibi olduğunda emlak vergisi uygulaması, her hak sahibinin hisse oranı kadar muafiyet sağlar. Örneğin, 200 metrekareyi aşmayan bir evde birden fazla hak sahibi varsa, her biri kendi hisse oranı kadar vergiden muaf olabilir.
Yurt dışından emekli olanlar, sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar vergi muafiyetinden faydalanabilirler. Yurt dışından emekli olanlar ise dolayısıyla emlak vergisi ödemek zorundadırlar.
Vergi istisnasından yararlanmak için ilgili konutta oturma şartı aranmaz. Ancak ev kiraya verilmişse, elde edilen kira gelirine göre gelir vergisi uygulanabilir.
Ölüm aylığı alan emekliler de emlak vergisi ödemekten muaf tutulur.
Vergi muafiyetinden yararlanmak için, hak sahiplerinin bağlı bulundukları belediyeye dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Bildirimde bulunmayan hak sahipleri vergi ödemek zorunda kalabilirler.
Yanlışlıkla ödenen vergiler için geriye doğru 5 yıllık zaman aşımı içinde muafiyet şartlarını taşıdığınızı gösteren belgelerle belediyeye başvurarak geri alabilirsiniz.
Emlak vergisi muafiyeti sadece konutlar için geçerlidir. İş yerine sahip olanlar bu istisnadan yararlanamazlar.
Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları sağladıkları takdirde emlak vergisi ödemezler.
Hem kendisine hem de eşine ait bir ev bulunan emekliler, bu istisnadan yararlanamazlar. Emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekmektedir.
Yeni emekli olanlar, yıl içinde emekli olup maaş almaya başladıklarında diğer şartları taşıyorlarsa, bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemekten muaf olabilirler.