Türkiye'de su kaynaklarının sürdürülebilirliği için önemli bir adım atılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "kirleten öder" prensibine dayalı yeni bir su faturalandırma sistemini uygulamaya koyuyor. Bu sistemle birlikte, su tüketimi ve atık üretimi arttıkça faturalar da artacak, su tasarrufu teşvik edilecek.
"Kirleten Öder" Sistemi 2026'da Yürürlüğe Girecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, su tasarrufunu teşvik etmek ve çevreyi korumak amacıyla hayata geçirilmesi planlanan "kirleten öder" sisteminin 31 Aralık 2026'da yürürlüğe gireceğini duyurdu. Daha önce 31 Aralık 2024'te devreye alınması planlanan sistem, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle iki yıl ertelendi.
Yeni Sistemde Faturalar Nasıl Hesaplanacak?
Yeni sistemle birlikte su ve atık tüketimi arttıkça fatura yükselecek. Çevre Temizlik Vergisi, katı atık toplama bedeli ve atık bertaraf bedeli tek kalemde tahsil edilecek. Fazla su tüketen ve daha fazla atık üretenler, daha yüksek ücret ödeyecek. Elde edilen gelir, yalnızca su ve atık yönetimi hizmetlerinde kullanılacak.
Belediyeler Elde Ettikleri Geliri Nerelerde Kullanabilecek?
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, yeni sistemin detaylarını paylaştı. Belediyelerin, bu kapsamda elde ettiği geliri yalnızca su ve atık hizmetleri için kullanabileceğini belirten Öner, su tüketimi arttıkça ek bedelin de yükseltileceğini vurguladı.