Meclis Adalet Komisyonu'nda yargıya dair önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifi görüşmelerine başlandı. Kamuoyuna da  "9. Yargı Paketi" olarak bilinen ve bazı kanunlarda değişiklikler öngören teklifin içeriğinde, noterlik hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi ve hukuki güvenliğin artırılması gibi düzenlemeler yer alıyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında yapılan toplantıda, temel hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması ve uygulamada yaşanan tereddütlerin giderilmesine yönelik maddeler ele alındı.

Cüneyt Yüksel tarafından gündeme düşen teklife göre de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı düzenlemelere uygun yeni yasal düzenlemelerin yapılması hedefleniyor.

Yüksel, suçun niteliğinin değişmesi durumunda sanığın ek savunma hakkına ilişkin bilgilendirilmesinin yanı sıra müdafiye de bu bilgilendirmenin yapılacağını belirtti. Bu düzenlemeler, casusluk suçlarıyla ilgili caydırıcılığı artırmayı ve bu tür suçlara karşı daha güçlü bir hukuki çerçeve oluşturmayı amaçlıyor.

3 YIL SÜRE 1 YILA İNDİ

Yargı reformları kapsamında, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, hukuki süreçlerin hızlandırılması ve insan haklarının korunmasına yönelik çeşitli yeniliklerin hayata geçirildiğini ifade etti.

Alan'ın açıklamaları:

Boşanma davasının reddine dair kararın kesinleşmesinden itibaren 3 yıl içinde ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verileceğine ilişkin hükümde yer alan süre 1 yıla indirilecektir. Çocuk izlem merkezlerinin üniversiteler tarafından da kurulabilmesine imkan tanınmaktadır. Teklifle, casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suça yer verilecek. Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işlenmesi yaptırıma bağlanmaktadır.”

Kaynak: Haber Merkezi