Tapu sahiplerini yakından ilgilendiren kira gelir vergisi beyannamesi süreci, 7 Nisan 2025 itibarıyla sona eriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, yıllık belirli sınırların üzerinde kira geliri elde eden mülk sahiplerinin beyanname vermesi ve vergi ödemesi gerekiyor.

Tapu 2-13

TAPU SAHİPLERİ DİKKAT

Konutlardan elde edilen kira gelirlerinde, 2024 yılı için istisna tutarı 33 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Bu tutarın üzerinde kira geliri elde eden konut sahipleri beyanname vermekle yükümlü. İş yerlerinden elde edilen kira gelirlerinde ise istisna uygulanmıyor. Bu kapsamda, yıllık 230 bin TL’yi aşan kira geliri bulunan iş yeri sahipleri de vergi mükellefi sayılıyor.

Beyanname verme işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dijital platformu olan gib.gov.tr üzerinden "Hazır Beyan Sistemi" aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Vergi ödemeleri ise anlaşmalı bankaların şubeleri, internet ve mobil bankacılık uygulamaları, PTT şubeleri ile tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor.

Kira gelir vergisinin birinci taksiti ile birlikte damga vergisi de aynı gün ödenmek zorunda. İkinci taksit için ise son tarih 31 Temmuz 2025 olarak belirlendi. Belirtilen tarihlerde ödeme yapılmaması durumunda özel usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası uygulanabiliyor.

Beyanname verilmediğinde uygulanacak cezalar Gelir Vergisi Kanunu kapsamında düzenlenmiş olup, gecikmelerin yasal yaptırımları bulunmaktadır. Bu nedenle, ilgili sınırları aşan tüm tapu sahiplerinin, beyannamelerini zamanında vererek ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Kira geliri elde eden tüm mükelleflerin beyanname verme ve vergi ödeme yükümlülükleri kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklamalarını takip etmeleri gerekiyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi