Eskişehir Tarım Platformu tarafından Odunpazarı Ziraat Odası’nda bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, sosyal medyada devletin ithal mısır açacağı yönünden yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Çelikoğlu, şeker pancarı fiyatlarına ilişkin de konuştu ve acil olarak revize edilmesi gerektiğini belirtti.

“ÇİFTÇİLERİMİZ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

“Çiftçilerimiz sahipsiz değildir” diyen Çelikoğlu, “Ülkemizde 2023-2024 üretim sezonunda yaklaşık 9,1 milyon dekar alanda, 9 milyon ton mısır üretilmiş olup, 300 bin çiftçimiz tarafından mısır üretimi yapılmaktadır. Eskişehir’de de 20 bin dekar alanda yaklaşık 18 bin ton mısır üretilmiştir. Eskişehir’in sulama yapılan bütün ilçelerinde mısır üretimi yapılmaktadır. 2024 yılı için devletin verdiği destekleme 228 TL’dir. Yalnız, bu rakam 2025 yılında 685 TL olacaktır” diye konuştu.

“MISIR İTHAL EDİLECEĞİ DOĞRU DEĞİL”

Devletin dane mısırı ithal edeceğine dair çıkan haberlerin doğru olmadığını söyleyen Çelikoğlu, “Çiftçilerimizi ilgilendiren hususlardan birisi de ekonomik olarak değeri yüksek olan sanayi ürünü dane mısırda son günlerde sosyal medyada devletin ithal mısırı açacağı yönünde bir söylenti çıkmaktadır. Bakanlık ve yetkililerle görüştüğümüzde bu konunun gerçek dışı olduğu, şu anda Türkiye’de üretilen mısırların kendisine yeteceği ve ithal mısır konusunda herhangi bir açıklama yapılmadığı belirtilmiştir. Şu anda ithal mısır gelmeyecektir. Bu yönden çiftçinin acele ederek kurumadan, günü gelmeden mısırları biçmemesini özellikle Tarım Platformu olarak rica ediyoruz. Çünkü ekonomik bir kayıp oluşuyor” şeklinde konuştu.

“ESKİŞEHİR ŞEKER FABRİKASI 14 POLAR ÜZERİNDEN ÖDEME YAPMALI”

Bir diğer konu ise şeker pancarıdır. İlimizde 165 bin dekar alanda yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında geçen yıl 940 bin ton üretim yapılmıştır. Bu da Türkiye şeker pancarı üretiminin yüzde 7’sini karşılamaktadır. Yalnız, buğdayda ve ayçiçeğinde yaşadığımız sorunun aynısını şeker pancarında da yaşıyoruz. Şeker pancarında bu sene açıklanan ton fiyatı 2 bin 375 TL’dir. Bizim yaptığımız araştırmalara göre kota cezalarıyla birlikte şeker pancarının Eskişehir çiftçisine maliyeti 2 bin 256 TL’dir. Biz bakanlıktan 3 bin TL gibi bir fiyat istemiştik. Bize verilen fiyat da 2 bin 375 TL’dir. Bu rakamın revize edilmesi artık imkânsız. Yalnız, biz Eskişehir üreticileri olarak şeker fabrikaları genel müdürlüğünden, şeker kurulundan ve bakanlıktan isteğimiz bu 2 bin 375 TL’nin kota tamamlama primiyle birlikte olan bir rakamdır. Bunun Eskişehir’deki polar düşük gelmektedir. Bunun 14 polar olarak revize edilerek Eskişehir Şeker Fabrikası’ndaki çiftçilere 14 polar üzerinden ödenirse çiftçi bir nebze daha rahat nefes almış olacaktır.”

Kaynak: Meltem Karakaş