Bakanlığın son yayımladığı denetim listesine göre, 27 farklı ürünün içeriğinde taklit ya da tağşiş tespit edildi. Bu ürünler arasında çay, zeytinyağı, kırmızı et ve süt ürünleri gibi temel gıdalar yer alıyor. Denetimler sonucunda ifşa edilen firmalar arasında öne çıkan örnekler tüketiciyi hem sağlık hem de ekonomik açıdan tehdit ediyor.
En çarpıcı açıklamalardan biri Adana’nın Yüreğir ilçesindeki bir kasap dükkanında ortaya çıktı. Burada satılan kırmızı et ürünlerinde, tek tırnaklı hayvanlara ait et (at ve eşek eti) tespit edildi.
Zeytinyağı gibi güvenilen ürünlerde de benzer sahtekârlıklar söz konusu. Bakanlığın ifşa ettiği 3 farklı firmanın ürünlerinde zeytinyağına düşük maliyetli tohum yağları karıştırıldığı tespit edildi. Tüketicinin sağlıklı diye tercih ettiği bu ürünler gerçekte bambaşka içeriklere sahip.
Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde üretim yapan bir firma ise siyah çay ürünlerinde gıda boyası kullanarak ürünün rengini olduğundan daha koyu göstermek amacıyla hile yaptı. Bu uygulama sadece tüketiciyi kandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da ciddi riskler barındırıyor.
Denetim listesinde yer alan bazı süt ve süt ürünleri de güvenilirlikten uzak. Beyaz peynir ve tereyağı gibi temel ürünlerde, maliyeti düşürmek adına içeriklere farklı maddeler eklenmiş. Tüketiciler, bu ürünleri sağlıklı ve doğal zannederek satın alırken aslında farkında olmadan sahte ürünlere yöneliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, vatandaşları bu tür ürünlerden korumak amacıyla denetimlerin artarak devam ettiğini vurguladı. Yetkililer ayrıca, alışveriş yapmadan önce bakanlığın resmî internet adresi olan guvenilirgida.tarimorman.gov.tr üzerinden yayımlanan güncel sahte ürün listelerinin mutlaka kontrol edilmesini öneriyor.
Alışveriş sırasında etiket okumak, bilindik ve güvenilir markaları tercih etmek büyük önem taşıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde yapılan bu hileler hem halk sağlığını tehdit ediyor hem de tüketicinin cebinden haksız yere para çıkmasına neden oluyor.