Eğit-Der Odunpazarı’nın birimlerini ziyaret etti Eğit-Der Odunpazarı’nın birimlerini ziyaret etti

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay kararının ardından TBMM Genel Kurulu’nda nöbet tutan Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, “Bugün kriz halini alan durum çok uzun süredir mevcut çünkü her getirdikleri yasada anayasaya aykırılık iddiasında bulunabileceğimiz noktalar vardı. Şu an yasama ve yargı üzerindeki yürütmenin baskısından kaynaklı olarak bu krizi yaşıyoruz. Yasama yürütme yargının iç içe geçmişliği ve yargıyla yasama üzerinde vesayet söz konusu. Yaşadığımız tüm krizlerin temel noktası budur. Ortaya çıkan tabloda da TBMM’nin işlevsizleştirilmesine, kısacası yasama ve yargı üzerindeki yürütme vesayetine karşı çıkıyoruz.” açıklamasında bulundu.

ANAYASA İHLALİ DARBE GİRİŞİMİDİR

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ı tahliye etmemesi üzerine Meclis’te nöbet tutarak Yargıtay 3. Dairesi’ni ve kararını protesto eden Süllü, “Yargıtay’ın Can Atalay'a ilişkin AYM kararını tanımayarak üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, Recep Tayyip Erdoğan’ın AYM üyelerinin son zamanlarda yanlış kararlar aldığı beyanı, Adalet Bakanı'nın mahkemeler arası ast-üst ilişkisinin olmadığına yönelik açıklaması açıkça Anayasa ihlali olmasının yanı sıra bir darbe girişimidir. Bu girişime karşı çıkmak yalnızca CHP vekillerinin sorumluluğunda olmamalı. Biz 600 milletvekili bu ülkede yaşayan 85 milyonun temsilcisiyiz.” dedi.

HİÇBİR VATANDAŞIN HUKUK GÜVENLİĞİ YOK

TBMM’nin işlevsizleştirilmesi, talimatlı yargıya ve yürütmenin yasama üzerinde vesayetine karşı direndiklerini ifade eden Süllü, “Bu ülkede yaşayan her bireyin hakkını, hukukunu, adaletini biz TBMM vekilleri olarak savunmak zorundayız. Yargıtayın anayasayı tanımadığı, iç hukukun üstünde olan uluslararası sözleşmelerin, AİHM’nin tanınmadığı bir ülkede hiçbir vatandaşın hukuk güvenliği olmadığını biliyoruz. Bu nedenle yaşanan bu hukuk darbesine karşı Parlamento’da nöbetlerimizi tutarak mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

TÜRKİYE AB’DEN UZAKLAŞIYOR

Süllü, “Hukukun üstünlüğü ilkesi ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin zedelenmesi dış ülkelerle ilişkilerimizi de olumsuz etkiliyor” dedi. Geçtiğimiz hafta yayınlanan AB Genişleme Raporuyla Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılması, Gürcistan’a aday ülke statüsü verilerek AB’ye girmeleri gündemdeyken Türkiye’nin gün geçtikçe AB’den uzaklaştığını ifade eden Süllü, “Bizi almamalarından en etkili şey hukukun üstünlüğü ilkesinin son derece zedelenmiş olması. Bunu görüyorlar, yatırımcılar uzaklaşıyor Türkiye’den. Hukukun üstünlüğünü yok saydığınız zaman demokrasiden söz edilemeyeceği gibi, ekonomiden tutun dış ülkelerle ilişkilerimize dek tüm alanlar olumsuz etkileniyor.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Bülten