Hijyen ve teknoloji standartlarıyla hizmet veren Sakintepe Soğuk Hava Deposu, üreticilerin emeklerinin karşılığını almalarına yardımcı oluyor. Soğuk hava deposu sayesinde, ürünler serbest piyasa fiyat dalgalanmalarından etkilenmeden tazeliğini koruyor. Yılın 12 ayı hizmet veren tesiste, 2024 yılında 2 bin 330 ton yaş sebze ve meyve muhafaza edildi. Ayrıca BEBKA desteğiyle kurulan Güneş Enerjisi Sistemi (GES) ile 2024’te 169,72 MWh elektrik üretilerek 80,6 ton karbon salınımı engellendi. Merkez, ihtiyaç fazlası 72,9 MWh elektrik üreterek enerji verimliliğine de katkıda bulundu.
TAHMİN VE ERKEN UYARI SİSTEMİYLE VERİMLİ ÜRETİM
Tepebaşı Belediyesi, tarımsal üretimde verimliliği artırmak amacıyla 2022 yılında Eskişehir'de ilk kez kurduğu Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi'ni 2024'te etkin şekilde kullanmaya devam etti. Sistem, 477 bin 769 dekar alanda 5 mahallede hizmet vererek hastalık ve zararlılarla mücadelede çiftçilere destek oldu. Bu kapsamda 1.496 çiftçiye 8 farklı türde öneriler sunuldu, böylece planlı ve verimli üretim sağlandı.
KADIN ÜRETİCİLERE ÖZEL DESTEK
Kadınların tarımsal üretimdeki gücünü artırmak için düzenlenen eğitimler, 100 kadın üreticinin sürekli takibiyle olumlu sonuçlar verdi. Kadınlar, destekler sayesinde üretim alanlarını %50 oranında genişletti. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında farkındalık çalışmaları yapılarak kadın emeğinin görünürlüğü artırıldı.
SÜT TOPLAMA MERKEZLERİNDE ÜRETİCİ KAZANÇ SAĞLADI
Kavacık, Uludere ve Atalantekke mahallelerinde kurulan süt toplama merkezlerinde günlük 4 ton süt toplanarak üreticilere gelir kapısı açıldı. Tepebaşı Belediyesi’nin Esentepe Mahalle Bahçesi uygulamasıyla 116 mahalle sakini 2024 yılında sebze ve meyve yetiştirme imkanı buldu.
Kızılinler Bal Kabağı Panayırı, Kızılinler'in ata tohumlarıyla yetiştirilen ürünlerin tanıtımına katkı sundu. 80 üreticinin katıldığı panayırda 1.500 ziyaretçi ağırlandı. 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü'nde düzenlenen Kadın Kooperatifleri Şenliği’ne 13 farklı kooperatif katılarak başarı hikayelerini paylaştı.
EĞİTİMLERLE BİLİNÇLİ ÜRETİM
Meyve bahçesi tesisi ve budama teknikleri üzerine düzenlenen eğitimlere 95 üretici katıldı. Bu eğitimlerde erken uyarı sistemi kullanımı da anlatıldı.
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Kalkınma kırsaldan başlar. Biz de kırsal kalkınma ve üretici destekleri konusunda öncü adımlar attık. Kadın üreticilerin güçlenmesi bizim için özel bir öneme sahip. Tepebaşı Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olmaya ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.